Skip to main content

SVM uslovljava podršku budžetu za 2009. godinu

Autonomija 01. дец 2008.
< 1 min čitanja

Savez vojvođanskih Mađara (SVM), stranka vladajuće koalicije, najavila je danas da neće podržati državni budžet za 2009. godinu ukoliko se u njime ne povećaju sredstva za Vojvodinu.
Ta stranka je u saopštenju ocenila da je neprihvatljiv nacrt državnog budžeta za 2009. godinu zbog, kako se navodi, malih izdvajanja za Vojvodinu.
SVM u saopštenju navodi da je za Pokrajinu, umesto 50 milijardi, predviđeno 35 milijardi dinara.
Ta stranka ima četiri poslanika u Skupštini Srbije, a stranke vladajuće koalicije 128. Da bi bio usvojen, za budžet mora da glasa apsolutna većina od 250 poslanika u Skupštini Srbije.
„Nacrt koji je izradilo Ministarstvo finansija sada razmatraju vladini odbori nakon čega će predlog biti upućen vladi i nadamo se da stranke, koje čine vladu, ozbiljno shvataju obećanja data u predizbornoj kampanji, koja su bila upućena Vojvodini i njenim građanima“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da ta ozbiljnost vlade treba da se manifestuje u vidu povećanja budžetskih sredstava u korist Vojvodine.
SVM je navela da je Ustavom Srbije zagarantovano da budžet Vojvodine bude najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije.
„Poslanici SVM će u parlamentarnoj proceduri predložiti amandmane za preduzimanje mera u interesu Vojvodine, jer predviđenih 35 milijardi dinara ova stranka smatra sramotnim i ponižavajućim za građane Vojvodine“, navodi se u saopštenju.

(Beta)