Skip to main content

Nacionalni park Fruška gora protiv vraćanja imovine crkvi

Info 01. дец 2008.
2 min čitanja

Nacionalni park Fruška gora još nije dobio odgovor Vlade Srbije na zahtev da se imovina kojom gazduje to javno preduzeće izuzme od obaveze vraćanja imovine crkvama i verskim zajednicama. U dopisu od 14. februara ove godine, Javno preduzeće Nacionalni park zatražilo je od Vlade Srbije da primeni član 11. Zakona o vraćanju imovine crkvama i da izuzme od vraćanja imovinu koja se nalazi u granicama Nacinalnog parka.
„U slučaju da se dozvoli vraćanje šuma i šumskog zemljišta, to bi dovelo do bitnog poremećaja funkcionisanja sprovođenja režima zaštite zaštićenog prirodnog dobra“, navodi se u dopisu iz februara, u koji je Beta imala uvid.
Ocenjuje se da bi se vraćanjem imovine, odnosno šuma i šumskog zemljišta, s obzirom na broj od 16 pravoslavnih manastira na Fruškoj gori i površinu koja se procenjuje na šest do deset hiljada hektara, izuzetno narušilo obavljanje delatnosti javnog preduzeća Nacionalni park.
Nacionalni park je u dopisu upozorio da se mora voditi računa i o međunarodnim konvencijama o zaštićenom dobru Fruške gore, prema kojima je država odgovorna za očuvanje biološke raznovrsnosti i korišćenje sopstvenih bioloških resursa na održiv način.
Prema saznanjima agencije Beta, Direkcija za restituciju Srbije donela je krajem januara rešenje kojim se usvaja zahtev manastira Beočin za povrat jedne parcele koja se nalazi izvan granica Nacionalnog parka Fruška gora.
Nacionalni park je početkom novembra obavestio Direkciju za restituciju da je dokumentacija koja je dostavljena uz zahtev za povraćaj imovine manastira Grgeteg, nepotpuna i nečitka i da ne dokazuje vlasništvo nad traženom parcelom i nepokretnostima.
Šume i šumsko zemljište Fruške gore, prema pisanim aktima iz 18. i 19. veka, bile su vlasništvo povlašćenih austrougarskih vlastela, fruškogorskih manastira i petrovaradinske opštine.
Posle Drugog svetskog rata, sve šume Fruške gore proglašene su opštenarodnom imovinom, a ta planina je proglašena nacionalnim parkom 1960. godine.
Nacionalni park Fruška gora obuhvata više od 25.000 hektara i prostire se na teritoriji osam opština: Novi Sad, Beočin, Sremska Mitrovica, Šid, Irig, Bačka Palanka, Inđija i Sremski Karlovci.
Fruška gora je veoma raznovrsna u geološkom pogledu i u njoj su zastupljene sve geološke formacije, od paleozoika do današnjih dana.
Osnov eko-sistema čine mešovite listopadne šume, od kojih dominira autohtona lipa, na 37 odsto površina pod šumom, što je jedinstven slučaj koncentrisanog prisustva ove vrste u Evropi.
Biljni svet Fruške gore se odlikuje bogatstvom reliktnih i endemskih vrsta, dok su od životinjskih vrsta prisutni značajni predstavnici insekata, ptica i sisara.
U najskrovitijim šumovitim predelima Fruške gore nalazi se 16 poznatih srpskih pravoslavnih manastira, specifične arhitekture.

(Beta)