Skip to main content

SVM: Ne učestvujemo u podeli sredstava, sve radimo po zakonu

Aktuelno 17. feb 2016.
2 min čitanja

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas u Subotici da SVM ne učestvuje u dodeli 160 miliona evra bespovratne pomoći vlade Mađarske vojvođanskim preduzetnicima, te da se sve vezano za ovaj novac radi u skladu sa propisima Srbije.
Na pitanje novinara kako komentariše kritike da SVM koristi donaciju Mađarske u predizborne svrhe, da je više od polovine članova Upravnog odbora Fondacije Prosperitati, koja će se baviti konkursima i raspodelom novca, blisko SVM-u ili su članovi te stranke, kao i da po zakonu Srbije stranke ne mogu učestvovati u podeli sredstava, Pastor je rekao da to nije istina u slučaju SVM, te da nije primetio kritike te vrste u javnosti.
„Stranka ne učestvuje u bilo kakvoj dodeli sredstava. Sve što se radi, radi se u skladu sa propisima Srbije i mi ćemo se truditi da to bude poštovano do kraja. To što je neko član neke stranke to ne znači da je time isključen iz obavljanja poslova koji zakonom nisu zabranjeni, a ova vrsta angažmana to nije “, kazao je Pastor novinarima na forumu u prostorijama Generalnog konzulata Mađarske u Subotici.
On je dodao da su kritike u javnosti bile prisutne u novembru i decembru prošle, te da je sada na redu da ove godine od ukupnih 160 miliona evra bespovratne pomoći vlade Mađarske bude povučeno oko 16 miliona evra, za čega je interesovanje građana “iznad očekivanog”.
„Ja sam ubeđen da će se to veliko interesovanje potvrditi i kroz veliki broj aplikanta, jer je zajednički interes da se povuku sva raspoloživa sredstva za ovu godinu, što je oko 16 miliona evra “, rekao je Pastor.
Generalni konzul Mađarske u Subotici Janoš Babić podsetio je da ovakav program u Mađarskoj u proteklih 25 godina nikada nije realizovan i da je ovakva pomoć značajna za preduzetnike u Vojvodini.
„Nadamo se da će građani Vojvodine uz pomoć ovog programa moći da urede svoje gazdinstvo, da budu efikasniji i uspešniji u svom poslu“, kazao je Babić.
Babić je rekao i da je velika odgovornost na koji način će novac biti potrošen i da će SVM imati odgovornost da ovaj program što bolje i što pravilnije bude realizovan.
„SVM u ovom programu ne deluje kao politički subjekat već je vladi Mađarske trebao pouzdan i stručan partner koji može zajedno sa stručnjacima konkretizovati načine na koji će novac biti podeljen“, rekao je Babić.
Forum „Uticaj potencijala programa za razvoj vojvođanske privrede na vojvođansko-mađarske trgovačke odnose“ održana je u prostorijama Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, u organizaciji Regionalnog predstavništva Mađarske trgovinske kuće u Subotici.
Odluka o dodeli sredstava u prvom krugu, koji je otvoren do 31. marta, očekuje se početkom aprila, a program će trajati tri godine.
(Autonomija)