Skip to main content

Subotički komunisti: Grad da postavi novu bistu Jovanu Mikiću – Spartaku

Info 07. okt 2022.
2 min čitanja

"Žrtve nikada ne smemo zaboraviti, moramo negovati sećanje na njih, i razvijati antifašizam, jer je antifašizam civilizacijska tekovina"

Članovi „Društva za istinu o Narodno-oslobodilačkoj borbi i Jugoslaviji“ i „Centar – Tito“ zatražili su od danas od gradonačelnika Subotice i nadležne ustanove za zaštitu grada da se izradi nova bista poznatom subotičkom atletičaru Jovanu Mikiću.

Podsećaju da je njegova bista ukradena pre nekoliko godina iz dvorišta Osnovne škole „Jovan Mikić“ u Subotici.

Zahtev je predat gradonačelniku Subotice, Stevanu Bakiću, i Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici, koji je 2020. godine izdao rešenje o postavljanju nove biste, ali su navodno zbog nedostatka sredstava – rokovi istekli.

Bista je postavljena 1982. godine i rad je akademskog vajara Save Halogena.

Predstavnik društva, Mikloš Olajoš Nađ, podseća da se u ponedeljak, 10. oktobra, obeležava Dan oslobođenja Subotice od fašizma.

„Bio je to najsrećniji dan za građane Subotice u 20. veku. Posle tri godine, pet meseci i 28 dana – izvojevana je sloboda. Ta naša sloboda nije poklonjena, za nju su se izborili svi ovdašnji narodi i narodnosti Subotice, zajedno sa pripadnicima Crvene armije“, napominje Olajoš Nađ.

Dodaje da je Subotica imala više od 7.000 žrtava.

„Te žrtve nikada ne smemo zaboraviti, moramo negovati sećanje na njih, i razvijati antifašizam, jer je antifašizam civilizacijska tekovina“, naveo je on.

Predstavnici društava položili su u dvorištu Osnovne škole „Jovan Mikić“ cveće ispred slike Jovana Mikića, a nakon toga, na Trgu Lazara Nešića položeni venci i na biste Kizur Ištvana, Matka Vukovića i Lazara Nešića.

Jovan Mikić – Spartak je rođen 13. maja 1914. godine u Opovu, u Banatu. Nakon Prvog svetskog rata preselio se sa porodicom u Suboticu. Bio je atletičar, učesnik Olimpijskih igara u Berlinu, reprezentativac i jugoslavenski rekorder u atletskim disciplinama. Bio je i pesnik i pisao je pod imenom Ivan Jerkov. Služio je i kao komandant prvog subotičkog partizanskog odreda i bio je učesnik raznih pokreta. Umro je 11. oktobra 1944. godine u subotičkoj bolnici, tokom oslobođenja Subotice, u borbi oko Železničke stanice.

(Autonomija)