Skip to main content

Stručnjaci upozoravaju: Prodaja memorijala ’Boško Buha’ – apsurdno i poražavajuće

(Pod) razno 23. jan 2022.
3 min čitanja

„Verujemo da je nemoguće prodati Memorijalni kompleks Boško Buha jer je to do te mere apsurdno i poražavajuće i poništilo bi sve velike reči o tome kako nam je bitna prošlost i kako nam je stalo do važnih oslobodilačkih tradicija“, rekla je u Novom danu Sanja Petrović Todosijević, naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije i jedna od osnivačica Centra za jugoslovenske studije.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponovo je posle tri godine oglasila prodaju stečajne mase turističko ugostiteljskog preduzeća Putnik iz Prijepolja. Sastavni deo tog preduzeća je i Memorijalni kompleks Boško Buha na Jabuci, koji je podizan od druge polovine šezdesetih do 1974. godine, kada je stavljen na raspolaganje hiljadama dečaka i devojčica, koji su dolazili u jedno od najlepših odmarališta za decu, ne samo da uče, već i da se druže i igraju. Inicijativa za obnovu Memorijala Boško Buha zahteva od države da iskoristi pravo preče kupovine i ostvari ponovno vlasništvo nad Memorijalom na Jabuci kako bi ga vratila u prvobitno stanje i ponovo „privela“ svrsi.

„Kada je prethodno oglašena prodaja memorijala, organizovali smo se i pokrenuli peticiju da sačuvamo Memorijalni kompleks Boško Buha, a potpisnici te peticije su bili i građani iz okolnih zemalja, i naša država je tada izostavila kompleks iz te stečajne mase. Važno je reći da je Memorijalni kompleks Boško Buha 1986. dobio status kulturnog dobra od izuzetnog značaja, i taj nivo zaštite ima manastir Mileševa na primer – da li možemo da zamislimo da se takav kulturni spomenik nađe u ovakvoj situaciji?“, upitala je gošća Novog dana.

Ona je navela da je od kada je prvi put memorijal izostavljen iz stečajne mase, nastavljena komunikacija sa institucijama, i da je inicijativa za obnovu kompleksa u jednom trenutku bila obaveštena da je Ministarstvo kulture pokušalo da prepopruči proces eksproprijacije državi, ali je država preko Republičke agencije za imovinu nama odgovorila da nije u finansijskoj mogućnosti da otkupi taj memorijal i da ga ponovo stavi „pod svoju kapu“.

Radi se o specifičnom memorijalnom kompleksu, rekla je, koji je dovršen sredstvima građana Jugoslavije. „Odbor koji je formiran kako bi memorijal bio završen, sproveo je tada jednu od najvećih donatorskih akcija u bivšoj Jugoslaviji, učestovalo je više od 350 gradova iz cele Jugoslavije… preduzeća, organizacije, pojedinci, to je spisak dug preko 84 strane, iz Srbije je spisak preko 50 strana – on je izgrađen sredstvima građana ove države i on je javno dobro i država ima interes da se zaiteresuje za njega„, rekla je i dodala da je kompleks građen i sredstvima pionirskog dinara – simboličnim sumama koje su izdvajali pioniri.

„Često govorimo o aktivizmu, društvenoj participaciji, ta država je prepoznavala decu kao važan faktor u državi koji ravnopravno sa ostalim građanima participira u nečemu što u budućnosti treba da im se vrati“, istakla je.

Kako je navela, po ovom pitanju mnoga strukovna udruženja su se obratila državi, a pre dve godine je Evropa nostra, prestižno evropsko udruženje nominovalo ovaj memorijal za jedan od sedam najugroženijih kulturnih dobara u Evropi. To dovoljno govori, dodaje, u kakvom se problemu nalazi memorijal.

„Mislim da su za državu to smešna sredstva, i pravo je pitanje da li država prepoznaje interes, ja mislim da novca ipak ima“, kazala je Petrović Todosijević, upitana o tome koliko bi trebalo da se uloži u obnovu kompleksa.

„Rekla bih da je sudbina ovog memorijala paradigma bivše države čije je nasleđe raspadom jugoslovenske države u potpunosti odbačeno i marginalizovano“.

„Kroz nasleđe ovog memorijala se čita i politika kulture sećanja socijalističke Jugoslavije koja je u godinama kada je momorijal podignut bila usmerena ka generacijama koje nisu u sećanju imale neposredno iskustvo rata. Ovakvi memorijali su podizani, a Boško Buha je izabran baš zato da bi nove generacije jugoslovenskih građana mogle da se identifikuju“, dodala je.

Prodaja je zakazana za 28. januar i imamo još pet dana, istakla je.

„Nadamo se da će se nešto desiti, verujemo da je nemoguće prodati memorijal Boško Buha jer je to do te mere apsurdno i poražavajuće i poništilo bi sve velike reči o tome kako nam je bitna prošlost i kako nam je stalo do važnih oslobodilačkih tradicija. Zrela demokratska društva na podjednak način vode računa o memorijalima koji slave i obeležavaju različite događaje iz prošlosti“, zaključila je gošća Novog dana.

(N1, foto: printscree/Youtube)