Skip to main content

SSP: Novosadska vlast nameće iskrivljenu kulturu sećanja i opravdava zločince

Lokalne samouprave 23. jan 2022.
< 1 min čitanja

Predsednica novosadskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Danijela Grujić ocenila je da se, povodom osamdeset godina od stravičnih progona ljudi u južnoj Bačkoj, koji su kulminirali Novosadskom racijom, o Drugom svetskom ratu nameće “iskrivljena kultura sećanja” i vređaju žrtve fašizma.

“Masovne likvidacije Srba, Jevreja i Roma koje su izvele mađarske okupacione vlasti na području Bačke, i posle toliko godina, bude jednak bol i revolt. Bol – jer su izgubljeni životi naših sugrađana, revolt – jer nam se poslednjih godina nameće iskrivljena kultura sećanja, čime se vređaju žrtve ovog strašnog zločina i širom otvaraju vrata za neke buduće obračune sa ‘nepoželjnima'”, rekla je Grujić.

U stranačkom saopštenju osvrnula se i na, kako je rekla, “dželate” i dodala da će se neka od njihovih imena naći na spomeniku žrtava, koji će sasvim izvesno biti podignut na Limanu, uprkos volji i brojnim peticijama Novosađana.

“Gradski odbor SSP Novog Sada ukazivao je više puta na ovu podlu, revizionističku zamenu teza, kada se izjednačavaju žrtve i zločinci. Takođe, duže od godinu dana prikupljamo potpise podrške građana kako se dželati ne bi našli na spomeniku nevinih” istakla je Grujić.

Ona je rekla da ta stranka nije protiv podizanja spomenika, ali jeste protiv toga da se na njemu nađu zločinci čija imena gradske vlasti žele da “operu”.

“Obeležje sa imenom ubice Janoša Kepira, ali i svih onih koji su slali u smrt svoje sugrađane kao egzekutori, potkazivači i maroderi, može da postoji jedino kao trajno svedočanstvo o fašističkom teroru koji se nikada više ne sme ponoviti”, navedeno je u saopštenju.

(Beta)