Skip to main content

Statut Vojvodine neće biti usvojen do kraja godine

Autonomija 22. нов 2008.
2 min čitanja

vojvodinapoetski.jpgIako je vojvođanski parlament Statut Vojvodine dostavio Skupštini Srbije na potvrđivanje 15. oktobra, nije izvesno kada će on doći na dnevni red, ali prvobitno pominjani termin do kraja godine očigledno neće biti ispunjen.
– Skupština Srbije praktično treba samo da potvrdi Statut Vojvodine, ali potvrđivanje ne znači ništa bez usvajanja pratećeg zakona o sprovođenju Statuta. Bez tog zakona, Statut je samo mrtvo slovo na papiru, – izjavila je za Danas predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.
Prema njenim rečima, u razgovoru sa predstavnicima skupštine pokrajine dogovoreno je da do kraja decembra bude usaglašen taj zakonski predlog i da se Statut i zakon o sprovođenju nađu na dnevnom redu iste sednice. Na donošenju zakona zajedno rade pokrajinska i republička vlada, a Đukić Dejanović kaže da je teško izvodljivo da Statut i prateći zakonski predlog do kraja godine budu na dnevnom redu jesenjeg zasedanja.
– Skupština je sada već u cajtnotu. Na zakone o kojima raspravljamo podneto je mnogo amandmana i o njima će se rasprava odužiti. Naredna sednica na kojoj će se raspravljati o poverenju Vladi zakazana je za 28. novembar, a u obavezi smo i da usvojimo budžet. Čim Vlada usvoji i prosledi nam predlog budžeta za 2009. godinu, moraćemo o njemu da raspravljamo i glasamo – podseća Đukić-Dejanović. Prema najavama iz Vlade, budžet bi sledeće nedelje trebalo da bude završen, usvojen i prosleđen Skupštini, koja bi do kraja godine trebalo da ga izglasa.
Vojvođanski parlament je Statut usvojio u noći između 14 i 15. oktobra glasovima 89 od ukupno 120 poslanika, tek nekoliko sati pre isticanja ustavnog roka. Protiv je bio 21 poslanik, a Statut je tokom javne rasprave i nakon usvajanja izazvao kontroverzne reakcije. Tokom rasprave o radnoj verziji Statuta, rezerve je imala i LSV Nenada Čanka, koji je zapretio da ta stranka neće podržati predloženi statut. Po Čanku, ponuđeni predlog „ne zadovoljava interese pokrajine jer mora da bude u skladu sa sadašnjim Ustavom Srbije“. Poslanici LSV u pokrajinskoj skupštini su ipak glasali „za“ nakon dodatnih konsultacija i usvajanja njihova dva amandmana.
Mada je predsednik vojvođanske skupštine Šandor Egereši ocenio da je Statut Vojvodine potpuno usklađen sa Ustavom Srbije, te da je „autonomna Vojvodina stub demokratizacije Srbije i njen oslonac na evropskom putu“, pojedini opozicioni lideri smatraju da je ovaj dokument neustavan. Predsednik poslaničkog kluba SRS u Skupštini Srbije Dragan Todorović izjavio je da usvojeni Statut Vojvodine predstavlja početak federalizacije Srbije s nesagledivim posledicama.
Šef poslaničke grupe Napred Srbijo i predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić ocenio je da u Statutu Vojvodine ima „elemenata koji pokrajini daju oblik državnosti, što je nespojivo s Ustavom Srbije“. Lider DSS Vojislav Koštunica takođe veruje da je „nesumnjiva namera da se uspostave elementi državnosti Vojvodine i da Statut u bitnim elementima bude iznad Ustava Srbije“. DSS je najavila da će se, ukoliko Statut bude potvrđen u Skupštini Srbije, obratiti Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti. Za razliku od njih, šefica poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju“ Nada Kolundžija izjavila je da je Statut Vojvodine u skladu s Ustavom Srbije i da treba učiniti napor da se postigne što veća saglasnost u vezi s tim dokumentom.

(Danas)