Skip to main content

SSP Novi Sad: Zaustaviti planiranje po meri investitora

Info 20. јан 2023.
< 1 min čitanja

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) Novi Sad, zatražio je danas od gradske vlasti da povuče planiranu promenu namene prostora na delu Telepa između Futoškog puta i Bulevara patrijarha Pavla i „skandalozno povećanje spratnosti za čak četiri puta“ – sa dva na čak osam i više spratova.

Vladimir Vrsajkov iz tog odbora u svom saopštenju poziva gradske vlasti da makar poštuju odredbe „važećeg kontroverznog Generalnog urbanističkog plana, koji sada ispada kudikamo bolji“.

On je istakao i da plan o formiranju „opšteg gradskog centra“ gde bi na skoro polovini javnog prostora bile podignute višespratne zgrade, dok bi drugu polovinu zauzeli poslovni objekti i saobraćajnice, uz potpuno odsustvo zelenih površina, parkova, dečijih igrališta i sportskih terena, jasno pokazuje kako naprednjačka vlast zamišlja ove „opšte gradske centre“.

Na ovom primeru se vidi, dodaje, da su bile tačne „sve primedbe iz javne rasprave i opomene da SNS vlast na ovaj način ‘gradi’ po meri privatnih bliskih investitora“, a ne po meri građana koji je plaćaju.

Dodaje i da takvo „kratkovido i sitnosopstveničko planiranje“ pokazuje da gradska vlast i njihovi „uslužni urbanisti“ ne haju za haos sa parkiranjem koji će izazvati u ovom delu grada, isto kao što prethodno nisu uvažili opravdani zahtev građana Telepa da zelena površina na uglu Futoškog puta i Bulevara patrijarha Pavla ostane park.

„Građanima Novog Sada obećavamo da će posle promene vlasti na gradskim izborima imati novi i humaniji GUP i da će konačno doći kraj urbicidu Novog Sada. Vreme je da naši sugrađani dobiju lokalnu vlast koja će razvijati grad po meri građana Novog Sada, a ne po meri investitora Srpske napredne stranke“, poručuje Vrsajkov.

(Autonomija)