Skip to main content

Sanaderu tri korupcijske presude objedinjene u 18 godina i osam meseci zatvora

Jugoslavija 20. jan 2023.
2 min čitanja

"Bivši premijer do sada je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i po godina"

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda nepravosnažno je odlučilo da će bivši premijer i predsednik HDZ Ivo Sanader po presudama u tri korupcijske afere, Fimi Media, Planinska i Ina – MOL, u zatvoru morati da provede ukupno 18 godina i osam meseci.

Odluka je, kako Hina saznaje na sudu, donesena krajem decemrba, a ovih je dana otpremljena Sanaderu i njegovim advokatima.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović ocenio je da je odluka vanraspravnog veća koje je utvrdilo objedinjenu kaznu za tri pravosnažne presude apsolutno neosnovana i na nju najavio žalbu.

Odbrana smatra da za sve presude, s obzirom da se radi o sličnim krivičnim delima, Sanader ukupno ne može dobiti objedinjenu kaznu veću od 15 godina zatvora.

Bivši premijer do sada je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i po godina. Prevremeni otpust u hrvatskom zatvorskom sistemu može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dve trećine kazne.

Sanader je, nakon nekoliko pritvaranja i puštanja na slobodu, u zatvoru neprestano od aprila 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora. U tom slučaju nekadašnji vlasnik mesne industrije i HDZ-ov poslanik Stjepan Fiolić priznao je da je bivšem premijeru doneo deset miliona kuna i milion evra provizije nakon što je od države kupio poslovnu zgradu ispod cene.

U oktobru 2021. najviši sud je delimično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i firmi morati da plati 3,5 miliona kuna kazne, dok je Sanaderu, uz povrat nezakonite koristi, kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem oktobra 2021. potvrdio prvostepenu presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dve godine zatvora.

U nizu dugogodišnjih postupaka Sanader je u oktobru 2022. u ponovljenom suđenju nepravosnažno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za šta je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Još jednu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s preduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, najviši sud potvrdio je sredinom novembra 2021.

(Autonomija)