Skip to main content

SSP: Nebezbedne deonice brze pruge

Info 12. јан 2023.
< 1 min čitanja

"Mašinovođe prijavile lupanje i podrhtavanje garnitura na pomenutim deonicama uz napomenu da je saobraćaj po projektovanim brzinama nebezbedan"

Stranka Slobode ui pravde upozorila je danas da su Železnice Srbije poslale dopis mašinovođama u kojem ih obaveštavaju da na deonicama pruge Beograd – Novi Sad, između Stare Pazove i Inđije, kao i na delu od Beške do Karlovačkih Vinograda, smanje brzinu sa 200 na 160 kilometara na sat zbog „loše geometrije koloseka“.

„Do ovakve odluke je došlo jer su mašinovođe prijavile lupanje i podrhtavanje garnitura na pomenutim deonicama uz napomenu da je saobraćaj po projektovanim brzinama nebezbedan“, navode u SSP.

Podsećaju da su u više navrata tokom izvođenja radova na pruzi Beograd – Novi Sad upozoravali na probijanje rokova, rast cene i loš kvalitet radova, kao i da su postavljali pitanje zašto se gradi pruga za brzine do 200km/h umesto pruge sa maksimalnom brzinom do 160km/h, „koja je mnogo jeftinija i lakša za održavanje“.

„Kako je moguće da potpuno nova skupo plaćena pruga nije izdržala ni deset meseci upotrebe? Da li je moguće i u kom roku otkloniti uočene nedostatke? Ko će snositi troškove popravke? Ko će izvoditi radove kada se zna da neke od kompanija koje su taj posao dobile bez tendera više nisu u Srbiji“, pitaju u SSP.

Traže i odgovor na pitanje ko je vršio nadzor i dao saglasnost za korišćenje te pruge.

„Ovo su samo neka od pitanja na koja su dužni da građanima odgovore nadležni u Vladi i u Železnicama Srbije. Uz naravno sankcije za one koji su odgovorni za to što srpski soko od 10. januara sporije leti“, zaključeno je u saopštenju SSP.

(Autonomija, foto: SSP)