Skip to main content

Hjuman rajts voč: Pomoć Ukrajini treba da bude primenjena i drugim zemljama

Građani 12. jan 2023.
< 1 min čitanja

Međunarodna nevladina organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) sa sedištem u Londonu ocenila je danas u svom godišnjem izveštaju da međunarodna pomoć Ukrajini zbog ruske invazije treba da bude primenjena i u drugim zemljama gde se krše ljudska prava.

U izveštaju na više od 700 stranica, navode se kršenja ljudskih prava 2022. godine u svetu posebno u Kini, Avganistanu, Iranu, Etiopiji i Ukrajini.

„Zbog rata u Ukrajinu, u svetu se upalilo svetlo za međunarodni odgovor i posvećenost međunarodnoj pravdi“, izjavila je za Frans pres v.d. rukovodioca te organizacije Tirana Hasan.

Organizacija je navela da su ruske snage u Ukrajini izvor ogromnog kršenja ljudskih prava posebno civilnog stanovništva. Dodala je da pozdravlja brzinu reagovanja Međunarodnog krivičnog suda, koji je pokrenuo istrage, kao i sankcije Rusiji koju su uvele Evropska unija, SAD i Velika Britanija.

„Nikada u istoriji nismo videli tako koordinisan međunarodni odgovor“, rekla je Hasan i dodala da takav odgovor treba da bude i za slične situacije u drugim zemljama gde su prijavljenja kršenja ljudskih prava.

Hasan je navela kršenje ljudskih prava u regionu Tigraj u Etiopiji, u Kini prema muslimanskoj manjini, u Iranu gde vlasti guše proteste, i u Avganistanu gde se krše prava žena.

(Beta, Foto: Pixabay)