Skip to main content

Srpski neonacisti postali uzor ruskim

Izdvajamo 23. окт 2011.
< 1 min čitanja

Filozof Pavle Rak ocenio je da su srpske neonacističke organizacije postale uzor čak i ruskim organizacijama toga tipa.

„Danas su stvari otišle dalje i dublje. Srpske organizacije te provenijencije su toliko ojačale da su ostvarile značajan povratni uticaj u ruskoj sredini koja im je donedavno bila isključivo uzor i podsticaj”, rekao je Pavle Rak za današnji novosadski Dnevnik.

Naveo je da se danas i po Rusiji osnivaju partnerske organizacije pod nazivom „Obraz” i nacionalistički listovi kao „Serbskij krest”. „To je samo dokaz da su Srbi u međuvremenu stasali, postali su internacionalni autoritet. O tome je pisao i onaj norveški manijak: Srbi i Putin su mu glavni uzori za ono što je uradio, borba koju svi ti ljudi vode je sve ‘globalnija’”, ocenio je Rak.

Prema njegovim rečima, tome je mnogo doprineo i internet, odnosno olakšana komunikacija među zločincima i ubicama i njihovim ideolozima. „Da li je potrebno da ponavljam da sveštenički blagoslov raznim haškim i drugim zločincima, sa Hristom i hrišćanstvom nema nikakve veze?”, kazao je Rak.

Podsetio je da je pre desetak godina pisao o jednoj vrsti naizgled paradoksalnog povezivanja, o “nacionalističkoj internacionali”. „Tada sam imao u vidu ruske i srpske nacionaliste, konkretno neke simpatizere fašizma i nacionalsocijalizma (Bokan, Kalajić) s naše, i neskrivene, deklarisane, neonaciste s ruske strane. Ali, danas su stvari otišle još dalje”, rekao je Pavle Rak.

(Dnevnik)