Skip to main content

Srbija spremna za vojvođanski test?

Autonomija 18. нов 2008.
4 min čitanja

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je juče da će glasanje o potvrđivanju Statuta Vojvodine u republičkom parlamentu biti pravi test demokratije i evropskog karaktera Srbije.
– Vojvodina je najbolji skriveni adut za Srbiju na putu ka EU. Sada je prilika da se Srbija pokaže i da dokaže koliko je evropska i koliko joj je stalo do brzog približavanja i na kraju integracije u EU – rekao je Kacin, iznoseći svoj utisak da se “izmišljaju razlozi” da se Statut Vojvodine ne bi potvrdio u Skupštini Srbije.
Na pitanje da li će Statut Vojvodine biti usvojen u ustavnom roku, zamenica šefa poslaničkog kluba ZES-a Aleksandra Jerkov (LSV) upozorila je da bi bilo izuzetno loše da ovaj dokument ne bude stavljen na dnevni red Skupštine Srbije do kraja godine i da bi to bio samo još jedan dokaz koliko je Vojvodina u neravnopravnom položaju u odnosu na Srbiju.
– To bi značilo da je Skupština Vojvodine imala zakonsku obavezu da ispoštuje neki rok, a da Skupština Srbije takvu obavezu nema. Vladajuća koalicija bi bila korektna i uvažila bi građane Vojvodine ako bi ispoštovala najviši predstavnički dom Pokrajine i učinila sve da Statut dođe na dnevni red Skupštine Srbije – naglasila je Aleksandra Jerkov.
Povodom ocena koje je izneo Kacin, naša sagovornica je napomenula je da, ukoliko Srbija želi da uđe u EU, mora prihvatati sve evropske vrednosti, između ostalog i supsidijarnost a ne samo one koje joj odgovaraju.
– A ovaj statut Vojvodine, mada naravno ne dovoljno, u neku ruku predstavlja proevropsko načelo, odnosno spuštanje donošenja odluka na što niži nivo – pojasnila je Aleksandra Jerkov.
Poslanik DSHV-a Petar Kuntić naveo je da, uzimajući u obzir koliko je energije uloženo u to da Statut Vojvodine prođe u Pokrajinskoj skupštini, sasvim je sigurno da među poslanicima Skupštine Srbije ima isto toliko dovoljno snage da se on do kraja godine uvrsti u dnevni red i da početkom 2009. stupi na snagu. Istovremeno, on je primetio da je „velika nepoznanica šta će se dešavati u naredna dva meseca, zbog toga što imamo nekoliko stotina amandmana za sednicu koja je u toku, koja će zato potrajati“.
– Potom ide budžet, koji je najvažniji zakon za sledeću godinu, i ta tačka će takođe potrajati. Ali nadam se, pošto je takvo raspoloženje u vladajućoj koaliciji, da će Statut makar na poslednjoj sednici u ovoj godini biti stavljen na dnevni red. Nisam zaista čuo od kolega da se uošte i razmišlja o tome da ovaj dokument neće biti do Nove godine stavljen na dnevni red – podvukao je Kuntić.
Na pitanje da li su u parlamentu bile neophodne neke konsultacije, pošto je Statut delikatan dokument s aspekta političkih stavova, Kuntić je odgovorio da je „glavna rasprava bila tamo gde će statut važiti, u Pokrajinskoj skupštini i raznim organima Pokrajine“.
– Mislim da se neće desiti da poslaničke grupe koje su u Pokrajinskoj skupštini glasale „za“, učine suprotno u Skupštini Srbije. Sasvim sam siguran u to da će biti većine koja će izglasati Statut, ali ipak to neće biti učinjeno ekspresno, kako neki razmišljaju, jer je sada opozicija pripremljena za tu temu. A da li će to sve biti završeno do Nove godine – možemo samo da se nadamo. Imamo dobre namere, u vremenskom smo tesnacu, ali ni od jednog poslanika nisam čuo da iko razmišlja o tome da ćemo to ostaviti za neka bolja vremena – napomenuo je Kuntić u izjavi za „Dnevnik“.
Lider NS-a Velimir Ilić smatra da Statut Vojvodine „do kraja godine sigurno ne može stići na razmatranje jer ima već dnevnog reda, koji je usvojen, ima i onog što je dogovoreno – poverenje Vladi, budžet, set zakona je u toku…“
– Ne znam šta je toliko hitno, moralo se ipak ući u raspravu i razgovarati s političkim opcijama, parlamentarnim strankama, pošto je Statut Vojvodine vrlo ozbiljna stvar – naglasio je Ilić za „Dnevnik“. – Nemojmo koristiti trenutni momenat na političkoj sceni, da koaliciona većina na vlasti odlučuje o Vojvodini i Statutu da se čitavi dokumenti remete, menjaju. Nije to dobro, to im ne bih preporučio. Imaćemo paralelnu administraciju, republičku i vojvođansku, što neće doprineti ni bržem ni efikasnijem radu. Tačno je da treba definisati status Vojvodine, ali o tome treba razgovarati veoma ozbiljno i bez političkih tenzija. Boris Tadić to ne bi smeo da dozvoli jer on je najodgovorniji, ovu vladu je on napravio i skrpio od 14 političkih udruženja, opcija, partija i takva vlada nemoguće je da opstane i da bude stabilna.

Ko još sluša Velju?

– Ne može se koristiti to što Vlada sada mora da opstane, pa se čine ustupci Čanku, Pajtiću, Mađarima da mogu da rade šta god hoće, zato što podržavaju Vladu – primećuje Velimir Ilić. – Oni pokušavaju da iskoriste trenutak i provuku raznorazne političke odluke koje su vrlo štetne u ovom momentu po državu Srbiju. Zato o Statutu Vojvodine treba izuzetno ozbiljno da se razgovara u parlamentu i na političkoj sceni Srbije, da se nađu rešenja. Uvek kada Čanak odlučuje, kada podržava Vladu – tako je bilo i u onoj Đinđićevoj – on ucenjuje, pokušava da provuče neki set zakona. To vodi ka lošem stanju u Srbiji, ka prvom koraku ka otcepljenju. Slično je bilo i na Kosovu kada su Albanci bili jezičak na vagi, davali glasove i uzimali određene političke pogodnosti i evo gde su nas sada doveli.
Portparolka LSV-a Aleksandra Jerkov ističe za „Dnevnik“ da „izjave Velimira Ilića o Statutu Vojvodine i Vojvodini uopšte ne treba uzimati za ozbiljno“.
– On je svoje mišljenje o Vojvodini i Vojvođanima izneo u više navrata. Svi se sećamo njegovih izjava da su Vojvođani nesposobni trutovi i svi se sećamo njegovog, zahvaljujući LSV-u propalog, pokušaja da se iz Vojvodine odnese 450 miliona evra putem koncesija – ukazala je Aleksandra Jerkov.

(Dnevnik)