Skip to main content

Kostreš: Još dva koraka za Statut

Autonomija 18. нов 2008.
2 min čitanja

bojan-kostres3_139.jpgZamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže da je nedavno oglašavanje Političkog saveta te stranke o predloženom statutu APV i odbacivanje kritika o secesionističkim namerama tog akta imalo za cilj da se ponovo otvori tema Statuta APV, pošto je usvajanje tog akta u Skupštini Vojvodine samo prvi korak ka njegovom stupanju na snagu.
U izjavi za “Dnevnik” Kostreš je ukazao i na to da je vraćanje priče o statutu važno i u svetlu aktuelnih priprema specijalnog zakona o nadležnostima Pokrajine koji bi u republičkom parlamentu trebalo da bude usvojen paralelno s novim vojvođanskim statutom.
Politički savet Lige socijaldemokrata Vojvodine oglasio se ovih dana o predloženom statutu APV, ocenjujući da su kritike o njegovim secesionističkim elementima neosnovane. “Primedbe pojedinih desničarskih partija, akademika i političkih analitičara da je Statut zapravo uvod u secesiju Vojvodine, Savet nije uzeo u razmatranje zbog njihove potpune nenadležnosti ili zato što su potpuno druge prirode i ne tiču se Statuta”, saopštio je LSV. Kako se navodi, Savet LSV-a je “pokazao želju da svojim delovanjem poveća ustavnu pismenost učesnika političkog života i političkih rasprava”.
– Imamo još dva važna koraka: prihvatanje statuta u Skupštini Srbije i potom njegovo proglašenje u pokrajinskom parlamentu. Mi ne želimo da dozvolimo da se to pitanje skrajne s dnevnog reda, već da se što pre nađe u skupštinskoj raspravi. I ne želimo da optužbe, iznete u javnosti iz desničarskih krugova da je to separatistički akt, ostanu bez odgovora. I to je bio ključni motiv za izjašnjavanje Političkog saveta LSV-a o predloženom statutu APV i reakcijama koje su pratile njegovo usvajanje u Skupštini Vojvodine – kazao je Kostreš.
On je naveo i da je LSV zainteresovan za to da zakon o nadležnostima APV ne ide ka smanjenju nadležnosti Pokrajine koje su sadržane u predloženom statutu, već, ako je to moguće, ka njihovom povećanju. S druge strane, po njegovim rečima, Liga na ovaj način želi da još jednom ukaže na loša ustavna rešenja o statusu APV i potrebu da se najviši pravni akt što pre promeni.
Kostreš, koji je i narodni poslanik, kazao je da ne veruje da je moguće da se prilikom usvajanja statuta i zakona o nadležnostima APV ponovi scenario izglasavanja omnibus-zakona iz 2002. godine, čiji je sadržaj brojnim amandmanima u velikoj meri izmenjen u odnosu na tekst koji je utvrđen u pokrajinskom parlamentu, iako je i tad vladajuća kaolicija na pokrajinskom i na republičkom nivou bila gotovo identična. On očekuje da će se novi statut APV naći na dnevnom redu Skupštine Srbije do kraja godine, a u skladu s očekivanjima i pokrajinske administracije. Napomenuo je da bi eventualno produžavanje tog roka iz bilo kojeg razloga, značilo usporavanje razvoja Vojvodine.
– Ne bi se desila nikakva katastrofa kad bi došlo do odlaganja potvrđivanja novog statuta, ali bi to bila vrlo loša politička poruka građanima Pokrajine – ocenio je Kostreš.

(Dnevnik)