Skip to main content

Srbija ne zakida pare Vojvodini?

Aktuelno 27. jul 2011.
2 min čitanja

„Planirani namenski transferi za Vojvodinu u budžetu Republike Srbije iznose 8,6 milijardi dinara, od kojih je u prvih šest meseci realizovana 1,9 milijarda, ili 22,5 odsto”, tvrde iz premijerovog kabineta. U saopštenju se dodaje i da, „pri tome, treba imati u vidu da se značajan deo kapitalnih investicija sprovodi na osnovu projektnih zajmova, za koje se transferi Pokrajini isplaćuju na osnovu dinamike završetka radova„. Zaključuje se da će novac za te namene biti isplaćen „kada se za to stvore uslovi”.

Međutim, pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić demantovao je juče te informacije. On je u izjavi našem listu kazao da je za finansiranje kapitalnih investicija i pokrajinske administracije budžetom, a na osnovu Ustava Srbije, za pokrajinsku kasu predviđeno nešto više od devet milijardi, kao i da u pokrajinsku kasu do sad nije leglo 1,9 milijarda, kako se tvrdi u saopštenju iz Republičke vlade, već milijarda.

– Od početka godine do danas nama je iz republičkog budžeta preneta jedna milijarda od oko devet milijardi koliko je predviđeno na godišnjem nivou – istakao je Đukić.

On je naveo i da u namenske transfere koji se pominju u saopštenju iz Vlade Srbije ne spadaju i sredstva koja se opredeljuju za kapitalne investicije, već da je reč o novcu koji samo prolazi kroz pokrajinsku kasu a koji je namenjen lokalnim samoupravama i za isplatu plata zaposlenih u obrazovanju i kulturi s teritorije APV.

– Ti transferi za plate u prosveti i kulturi i za lokalne samouprave nisu sredstva kojima raspolaže pokrajinski budžet jer čim legnu na naš račun, mi ih raspoređujemo krajnjim korisnicima – ukazao je Đukić.

On je dodao i da se transferi lokalnim samoupravama s teritorije APV od pre dve godine isplaćuju preko pokrajinske kase, dok se svim ostalim lokalnim samoupravama u Srbiji oni prosleđuju direktno.

– Ta transferna sredstva, dakle, nisu pare kojima mi raspolažemo, tako da se ona nikako ne mogu računati u udeo koji, na osnovu Ustava Srbije, Vojvodini pripada za kapitalne investicije i druge nadležnosti Pokrajine – podvukao je Đukić.

On je dodao da se u taj udeo ne računa ni novac kojima Pokrajina raspolaže na osnovu projektnih zajmova, kako se to navodi u saopštenju iz Republičke vlade, jer je u ovom slučaju reč o kreditima koji se moraju vraćati.

– Ovi krediti realizuju se na osnovu posebne odluke o podsticaju građevinske industrije, a na osnovu koje su se Republika i Pokrajina zajedno zadužili kod poslovnih banaka preko Republičkog fonda za razvoj. Na osnovu tog zaduženja svako je morao da obezbedi učešće od deset odsto, i taj kredit ćemo morati da vraćamo nakon isteka grejs-perioda. U svakom slučaju, to nisu pare koje su Zakonom o budžetu, a na osnovu ustavnog minimuma od sedam odsto, opredeljene za finansiranje APV – rekao je Đukić.

Inače, sukob između pokrajinske i republičke administracije kulminirao je ovih dana pošto su potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor, ali i sam pokrajinski premijer Bojan Pajtić, upozorili na to da zbog toga što iz Beograda Vojvodini ne prosleđuju budžetsko sledovanje, Pokrajina duguje izvođačima radova oko 3,5 milijarde dinara. Iako se centralne vlasti već godinama ne pridržavaju ustavne obaveze finansiranja APV, čini se da je trenutni bilans u pokrajinskoj kasi izuzetno dramatičan s obzirom na to da su vojvođanski čelnici preskočili čak i unutarpartijske barijere, prekinuvši poslovično ćutanje vojvođanske administracije o punjenju vojvođanske kase.

(Dnevnik)