Skip to main content

Više povređenih u sukobu na severu Kosova

Info 26. јул 2011.
2 min čitanja

 Više osoba povređeno je danas na Kosovu u sukobima Srba i kosovskih specijalaca koji su u ponedeljak uveče pokušali da preuzmu prelaze sa Srbijom – Jarinje i Brnjak.

Kako javlja KiM Radio, u oružanom sukobu kod prelaza Brnjak povređeno je troje Srba, dok je prištinska štampa objavila da je teško ranjen jedan kosovski policajac i da mu je život ugrožen.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je danas da Evropska unija ne odobrava odluku prištinskih vlasti da upute specijalnu policiju na carinske prelaze Kosova sa Srbijom i smatra da se situacija mora vratiti na pređašnje stanje.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kazao je da je sukob kod Brnjka izbio nakon što su kosovski policajci pokušali da ponovo preuzmu kontrolu nad tim prelazom u opštini Zubin Potok. Prvi put oni su prelaz zauzeli kasno sinoć, nakon čega su Srbi uzvratili blokadom puta ka prelazu. Specijalci su se povukli oko 13 sati, kako tvrde srpski zvaničnici, kada se činilo da je dogovor zainteresovanih strana blizu.

Nakon incidenta, kontrolu nad prelazom Brnjak preuzeo je Kfor, ali je kosovski premijer Hašim Tači naveo da nema dogovora sa Beogradom i da će specijalci ostati na severu. Policija Kosova za sada nije izdala saopštenje povodom incidenta kod prelaza Brnjak.

Oprečne informacije kružile su i o prelazu Jarinje za koje su prištinske vlasti tvrdile da je takođe pod kontrolom specijalaca. Građani Leposavića sinoć su blokirali specijalce pre nego što su zauzeli prelaz i postavili blokade na putu. Međutim, prištinski mediji objavili su da su specijalci na prelaz ipak dovezeni helikopterima Kfora.

Međutim, zvaničnici iz Beograda negirali su te navode i sami obišli Jarinje na kome nije bilo specijalaca. Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović sada su na Jarinju, sa više od sto Srba koji su ponovo blokirali put ka Leposaviću. Stefanović je kazao da još traju pregovori o prelazima Jarinje i Brnjak i da je komandant Kfora Erhard Biler otišao na nove pregovore sa Tačijem. Stefanović je pozvao Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije. Prelazi Jarinje i Brnjak su na severu Kosova gde su Srbi većina stanovništva. Njih su do sinoć kontrolisali carinici Euleksa i Srbi, pripadnici Policije Kosova. Na tim prelazima se nije primenjivala odluka Vlade Kosova o zabrani uvoza robe iz Srbije.

Taj embargo uveden je jer Priština smatra da Srbija blokira uvoz robe sa Kosova pod izgovorom da ne priznaje pečate kosovske carine, dok Beograd navodi da ta roba može da uđe, ali pod pečatom UNMIK što je definisano i CEFTA sporazumom.

(Beta)