Skip to main content

Srbija koristi fudbal za geopolitičke ciljeve

(Pod) razno 30. окт 2021.
2 min čitanja

„Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koristi niz različitih, naizgled bezazlenih sredstava za postizanje svojih političkih ciljeva u bivšoj Jugoslaviji“, piše srbijanski novinar Darko Čačić za EURACTIV.

„Državni Telekom Srbija od 2019. godine otkupio je prava na najbolja svjetska sportska natjecanja preko svoje podružnice Arena Sport – regionalnog televizijskog emitera koji je dostupan u svih šest zemalja bivše Jugoslavije.

Telekom Srbija je nedavno platio 100 milijuna eura po sezoni za utakmice Premijer lige u sljedećih šest godina. To je otprilike osam puta više nego što je prethodno platio glavni konkurent, regionalna mreža United Grupe Sport Klub“, piše EURACTIV Bugarska.

Portal dalje navodi kako je tvrtka također izdašno platila za UEFA Ligu prvaka, Europsku ligu, te utakmice španjolske, talijanske i francuske Prve lige, te NBA.

„Ali zašto bi srpska državna televizija trošila stotine milijuna eura za prava na sportsko emitiranje“, pita se ovaj portal.

Nije ekonomski isplativo

„Profesor Marko Milosavljević s Fakulteta društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani kaže da takva investicija nije ekonomski isplativa na tako malom, relativno siromašnom tržištu“, piše EURACTIV koji dalje citira Milosavljevića koji kaže: „Kada uzmete sve aspekte u obzir, mislim da iza posla koji je Telekom Srbija sklopio ne postoji ekonomski razlog“.

„Umjesto toga, on to vidi kao pokušaj nanošenja štete privatnoj United Group, čiji kabelski operater Serbia Broadband (SBB) emitira programe TV stanica kritičnih prema vladi kao što su N1, Nova S i Newsmax Adria“, piše EURACTIV.

„Autor i ekonomski novinar Mijat Lakićević također to vidi prvenstveno kao pokušaj izbacivanja neovisnih medija s tržišta.

“Namjera je odvratiti korisnike od gledanja informativnih kanala SBB-a, N1 i Nove S. Vučić to radi već nekoliko godina, tako što je Telekom Srbija kupio nekoliko manjih kabelskih provajdera i TV postaja i za njih plaća znatno veće cijene od uobičajenih tržišnih”, rekao je Lakićević za EURACTIV.“

Slabljenje konkurencije

On, kako piše EURACTIV, kaže kako Vlada Srbije voli trošiti državna sredstva na gušenje konkurencije ili slabljenje vodećih nezavisnih TV mreža.

“Telekom Srbija se ne koristi za gušenje konkurencije u sektoru zabave; ne radi se o nogometu ili TV serijama. Cilj je navesti građane da gledaju što manje nezavisnih informativnih kanala, te financijski oslabiti te TV kanale i spriječiti ih u distribuciji i ulaganju u nove programe i emisije”, rekao je Lakićević“, piše ovaj portal.

„U nedavno objavljenom izvještaju Balkanske inicijative za slobodne medije je navedeno da se Telekom Srbija koristi za „manipuliranje komercijalnim tržištem”, „jačanjem državne kontrole nad privatnim medijima” i stjecanjem utjecaja“, piše portal.

Milosavljević, kako piše EUROACTIV, tu investiciju vidi kao priliku za pozicioniranje Telekoma Srbija kao važnog igrača u regiji i jačanje „softpower-a“ (op. red.: politički uticaj koji se ostvaruje putem kulturno-sportskih aktivnosti) Srbije.

„Zbog povećane pregovaračke moći Telekom Srbija će vjerojatno zahtijevati kupnju drugih programa u paketu s kanalima Arena Sports.

“Primjerice, paket koji je sada skuplji mogao bi sadržavati Euronews Srbija, čiji je partner Telekom Srbija. Preko Euronewsa Srbija može ostvariti određeni utjecaj u regiji jer građani Hrvatske, Bosne i Hercegovine, pa čak i Slovenije razumiju te vijesti koje su, koliko znam, pod jakim utjecajem Vlade Srbije”, rekao je Milosavljević“, piše EURACTIV.

(DW, Foto: Pixabay)