Skip to main content

Slovenački ministar: EU da proširi saradnju sa kandidatima za članstvo

Aktuelno 02. sep 2021.
2 min čitanja

Slovenački ministar odbrane Matej Tonin rekao je da EU treba da proširi saradnju sa kandidatima za članstvo „u svim oblastima u kojima je to moguće, čak i tokom faze pristupanja“.

U intervjuu za EURACTIV, uoči današnjeg neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane EU, Tonin je rekao da Slovenija „veoma ozbiljno“ shvata obećanje da će EU primiti ceo region u članstvo.

Na pitanje da li bi EU trebalo da razmotri proširenje prednosti Evropske odbrambene unije na Zapadni Balkan kako bi taj proces išao uporedo sa procesom proširenja, Tonin je rekao da to „apsolutno“ treba tako da bude.

„Naravno, taj korak bi uključio proširenje i koristi i odgovornosti“ na polju odbrane, dodao je slovenački ministar.

On je istakao da partneri EU sa Zapadnog Balkana već aktivno učestvuju u nekoliko misija EU, neki su uključeni u borbene grupe EU i sarađuju sa Evropskom agencijom za odbranu (EDA).

„Sve to pokazuje da žele i da su sposobni da budu aktivni članovi EDA“, rekao je Tonin, dodajući da slovenačko predsedavanja EU aktivno nastoji da ojača dijalog o Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici (CSDP) sa regionom.

„Vidimo veliki potencijal za buduću saradnju i sa nestrpljenjem čekamo da se ostvari“, dodao je slovenački ministar.

Tonin je rekao i da EU, ako želi da pouzdanije pruža bezbednost i bude globalni akter, treba da izbegne greške iz prošlosti i razvije kredibilne snage za vojnu intervenciju koje su u stanju da obezbede stabilnost u susedstvu EU.

Iz događaja u Avganistanu EU treba da nauči lekciju

Tema sastanka na Brdu kod Kranja biće i dešavanja u Avganistanu iz kojih EU, prema rečima slovenačkog ministra, treba da nauči lekciju.

U kontekstu Avganistana, EU zvaničnici ponovo su počeli da razmatraju stvaranje snaga za brzi odgovor od 5.000 vojnika koje bi mogle da intervenišu odmah po izbijanju neke međunarodne krize.

Istovremeno Tonin priznaje da EU od 2007. ima grupu od 1.500 ljudi spremnih za borbu koja nikada nigde nije upućena i čije se stvaranje danas uglavnom smatra pogrešnim korakom.

Ministar je rekao i da će neke lekcije biti naučene na dešavanjima u Avganistanu, ali da je i pandemija koronavirusa već ukazala na mnoge oblasti u kojima EU treba da radi više kako bi se spremila za buduće krize.

„Evidentno je više nego ikad da Evropa mora da uradi više za svoju odbranu, poveća kapacitete, da može samostalno da osigura bezebdnost, odbrani svoje interese i efikasno reaguje na svaki bezbednosni izazov“, rekao je Tonin.

(Beta)