Skip to main content

Opozicija: SNS podmitio i zloupotrebio decu u političke svrhe

Info 02. sep 2021.
3 min čitanja

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da vlast u Novom Sadu sprovodi represiju nad građanima koji nisu glasali za Srpsku naprednu stranku (SNS) i zahtevala od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da prestane da “izaziva nemir i paniku”.

U saopštenju SSP navodi se da su proteklih noći prefarbane fasade i ulazi u dvadesetak zgrada na Limanu, a da je juče grupa mladih prošla glavnom ulicom tog dela Novog Sada noseći obeležja SNS-a, sliku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i transparent s natpisom: “Predaja nije opcija – Unija mladih Novi Sad”.

U saopštenju SSP-a ocenjeno je da Aleksandar Vučić, preko Miloša Vučevića, ovih dana disciplinuje neposlušne stanovnike Limana koji su na izborima za savete mesnih zajednica glasali za nezavisne kandidate.

SSP dodaje da se Novosađani pitaju da li će im “jurišnici” SNS dolaziti na vrata, presretati ih i “gepekovati” zbog “neposlušnosti”, zbog čega se proizvodi atmosfera uvoda u “Kristalnu noć” i da li će im biti uvedeno nošenje trake oko ruke.

Pokret za preokret: Aktivisti SNS zloupotrebili maloletne učenike

Pokret za preokret saopštio je danas da su stranački aktivisti Srpske napredne stranke zloupotrebili maloletne srednjoškolce iz Novog Sada i još nekih mesta, koje su “mobilisali” da sa transparentom sa sloganom SNS-a i zastavom sa likom lidera te stranke Aleksandra Vučića “marširaju” ulicom u naselju Liman gde su naprednjaci izgubili na izborima za mesne zajednice.

U saopštenju, PZP je naveo da su angažovani učenici i iz Sremske Kamenice, Rumenke, Veternika i drugih mesta, uz podmićivanje od 1.500 dinara po učeniku, i da ta deca nisu znala kakva je aktivnost u pitanju, iako im je rečeno da se radi za ‘novac i da plaća SNS'”, i da je sa tom akcijom bio upoznat “samo deo roditelja”, ali da im nije tražena dozvola.

U saopštenju se podseća da se slično desilo sa “zloupotrebom dečjeg hora u ‘Zmaj Jovinoj’ gimnaziji u oktobru 2019. godine kada je hor, bez znanja roditelja, trebao da učestvuje na stranačkom mitingu u Novom Sadu, ali je SNS odustao kada su se pobunili roditelji koji su za to saznali iz medija”.

“Jučerašnji događaj zabrinjava iz dva razloga. Prvi je što je marširanje podsećalo na neka zlokobna vremena i što su đaci, uz pratnju i kontrolu stranačkih aktivista, marširali delovima grada u kojima je SNS izgubio na poslednjim izborima za mesne zajednice. Ovo očito predstavlja zastrašivanje ‘neposlušnih’ gradjana Novog Sada“, navodi Pokret za Preokret.

DS: Gradska vlast zloupotrebila decu u političke svrhe

Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu najoštrije je osudio zloupotrebu maloletnika u političke svrhe od strane gradske vlasti u Novom Sadu i zatražio da nadležno tužilaštvo odmah pokrene istragu protiv organizatora i nalogodavaca jučerašnjeg marša na Limanu u kojem su gotovo isključivo učestvovala deca školskog uzrasta.

„Novosadska policija je dužna da obavesti i državne službe koje se bave zaštitom dece i maloletnika i čitavu javnost o tome ko su organizatori i sa kakvim motivima su poveli zloslutni marš u kojem su nošena obeležja vladajuće Srpske napredne stranke i slike vođe vladajućeg režima Aleksandra Vučića“, piše u saopštenju DS-a.

Kako se navodi, razlog više za reakciju nadležnih državnih organa po službenoj dužnosti predstavlja informacije koje prenose pojedini mediji, a prema kojim su deca bila plaćena da učestvuju u maršu kome se u javnosti ne zna ni povod ni cilj.

„Javnost takođe mora odmah saznati ko je, imenom i prezimenom, delio novac deci i kako je taj novac obezbeđen“, navodi se.

DS je ocenila da je jučerašnji marš na Limanu, koji po svojim bitnim obeležjima podseća na nekadašnje akcije Hitlerjugenda, naneo još jednu sramotu čitavom gradu i s pravom uznemirio građane Novog Sada.

„Neposredni politički pokrovitelj ovog opasnog političkog presadana nesumnjivo je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čiji su bliski saradnici bili na licu mesta i čiji su mediji jedini unapred obavešteni o maršu“, piše u saopštenju.

(Beta, Autonomija)