Skip to main content

Skupština Vojvodine usvojila rebalans budžeta

Autonomija 10. окт 2008.
< 1 min čitanja

Skupštine Vojvodine usvojila je danas rebalans budžeta, prema kojem će pokrajinski budžet biti povećan 4,28 milijardi dinara, odnosno 7,68 odsto. Prihodi vojvođanskog budžeta biće jednaki rashodima i iznosiće 60,12 milijardi dinara. Povećanje budžeta obrazloženo je usklađivanjem planiranih transfernih sredstava za plate zaposlenih u obrazovanju i programe kulture, kao i uvećanjem sredstava namenjenih za kapitalna ulaganja u Vojvodini.
Kako se navodi u odluci, sredstva iz budžeta Srbije za finansiranje rashoda za zaposlene u obrazovanju i za kulturu u Vojvodini uvećavaju za oko 630 miliona dinara, dok se kapitalna ulaganja uvećavaju za oko 3,7 milijardi dinara. U strukturi predloženih izdataka, sredstva za kapitalna ulaganja učestvuju sa 26,27 milijardi dinara, odnosno 43,69 odsto budžeta Vojvodine, što je za oko pola milijarde dinara više nego obavezni kapitalni deo pokrajinskog budžeta, koji je definisan Ustavom Srbije. Za rebalans budžeta glasala je vladajuća većina u Skupštini Vojvodine, dok su protiv rebalansa glasali poslanici opozicije.
Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški postavio je poslaničko pitanje zašto se na dnevnom redu današnjeg zasedanja nije našao predlog rasprave o privatizaciji Naftne industrije Srbije. Poslanici LSV-a su predložili da se o privatizaciji NIS-a raspravlja na prošloj sednici, ali je predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić zatražio dodatno vreme kako bi bio pripremljen materijal za skupštinsku raspravu. Bogaroški je agenciji Beta rekao da LSV neće odustati od ove tačke dnevnog reda i najavio da će poslanici te stranke na svakom narednom zasedanju izlaziti za skupštinsku govornicu i postavljati isto pitanje.

(Beta)