Skip to main content

Izvršno veće podnelo pet amandmana na Nacrt statuta

Autonomija 10. окт 2008.
< 1 min čitanja

Izvršno veće Vojvodine utvrdilo je na današnjem zasedanju pet amandmana na Predlog statuta Vojvodine i podnelo ih pokrajinskom parlamentu na dalje razmatranje. Jedan od amandmana odnosi se na član 35. Predloga statuta u kojem stoji da svaka jedinica lokalne samouprave tajnim glasanjem bira najmanje jednog poslanika. Izmenom je taj deo izbačen i predviđeno da „Skupština ima 120 poslanika, koji se biraju na neposrednim izborima, tajnim glasanjem“.
Kako se navodi u obrazloženju, amandman je podnet sa ciljem da se tekst Predloga statuta učini racionalnijim, jer je celishodnije da se pitanje zastupljenosti jedinica lokalnih samouprava preko poslanika u Skupštini Vojvodine uredi skupštinskom odlukom. Zbog celovitosti i detaljnijeg uređivanja pitanja Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) jedan od amandmana u članu 17. Predloga statuta predviđa „da VANU osniva Skupština Vojvodine skupštinskom odlukom, kojom utvrđuje njenu ulogu, uređuje njenu delatnost i način ostvarivanja“. Jedan od amandmana predviđa da Vojvodina „u skladu sa Ustavom Srbije i zakonom sarađuje u utvrđivanju regionalne politike Srbije, kao i u donošenju i realizaciji dokumenata koji tu politiku definišu“.
U pravcu stvaranja statutarnog okvira za formiranje institucija koje će omogućiti prilagođavanje politike Vojvodine standardima EUROSTAT-a, u jednom od amandaman stoji i „da organi pokrajine prate i vrednuju politiku regionalnog razvoja u Vojvodini, prikupljaju i obrađuju statističke podatke od interesa za Vojvodinu“. Predlogom Izvršnog veća Vojvodine predviđen je i amandman koji se osnosi na promenu dela preambule Predloga statuta.
Sednica Skupštine Vojvodine na kojoj će poslanici razmotriti Predlog statuta Vojvodine zakazana je za utorak, 14. oktobar.

(Beta)