Skip to main content

Pastor: Nismo zadovoljni prihodima od turizma

Autonomija 10. окт 2008.
2 min čitanja

Vojvođanski sekretar za privredu Ištvan Pastor izjavio je danas da nije zadovoljan sa prihodima koje Vojvodina i Srbija ostvaruju u turizmu i najavio početak izrade strategije za razvoj te privredne grane. Pastor je novinarima nakon obilaska 41. međunarodnog sajma turizma rekao da se o turizmu u Srbiji rado govori, ali bi se trebalo više okrenuti svakodnevnim aktivnostima, jer je 49 miliona dolara prihoda za prvih šest meseci ove godine malo. „To nije cifra sa kojom bismo mogli da budemo zadovoljni. Mi moramo strateški pristupiti toj privrednoj grani i zato ćemo vrlo brzo započeti izradu Strategije razvoja turizma Vojvodine“, rekao je Pastor. On je dodao da strategija mora sadržati jasne mere koje će sprovoditi Izvršno veće Vojvodine, kako bi se podigli unutrašnji turistički kapaciteti i ponudili tržištu, jer je turizam velika izvozna šansa i prilika za zapošljavanje velikog broja ljudi.
Direktor Turističke organizacije Vojvodine Gvozden Perković rekao je da građani još uvek nedovoljno prepoznaju šta Srbija sve poseduje od turističkih potencijala, zbog čega je neophodno pristupiti promociji potencijala na domaćem tržištu. Perković je kao dobar primer naveo današnje potpisivanje sporazuma o formiranju Teritorijalnog pakta za turizam u Južnoj Bačkoj, koji ima za cilj da udruži turističke potencijale 11 opština i objedinjene ih ponudi tržištu. „U Srbiji se u proseku godišnje zabeleži dva noćenja po turistu. Ovakva povezivanja daju nam mogućnost da ponudimo bolju uslugu i više sadržaja za turiste, sa ciljem da ih duže zadržimo u našoj zemlji“, rekao je Perković.
Pored predstavnika 11 opoština, sporazum o osnivanju teritorijalnog pakta su podržali i Izvršno veće Vojvodine, Južnobački okrug, Privredna komora Novi Sad, Univerzitet u Novom Sadu, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture. Osnivanje pakta podržao je i Teritorijalni pakt Nord Bareze Ofantino u Italiji, koji je podržao osnivanje pakta kroz Ineps program saradnje između Ministarstva za ekonomski razvoj Italije i Ministarstva za ekonomiju i ruralni razvoj Srbije.

(Beta)