Skip to main content

Čanak: Neredi na mitingu očekivani

Autonomija 14. окт 2008.
< 1 min čitanja

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas su se neredi na protestu u Podgorici mogli očekivati i da je u pozadini svega toga zahtev opozicije za prevremene izbore u Crnoj Gori. „Ne treba zaboraviti da je nezavisna Crna Gora i politika premijera Mila Đukanovića opcija koja ima natpolovičnu većinu ali ne i preterano veliku većinu“, rekao je Čanak novinarima u Skupštini Srbije povodom nereda u Podgorici na mitingu opozicije u znak protesta zbog priznanja Kosova.
Čanak je ocenio da je jasno da su „oni krugovi u Crnoj Gori koji su oduvek bili saradnici konzervativnih krugova u Srbiji“ morali da iskoriste sinoćni miting u Podgorici da bi tražili prevremene izbore. „Njima je dakle do prevremenih izbora a ne do nekih principijelnih stvari i time su oni u stvari pokazali svoje pravo lice“, naveo je Čanak. On je dodao da i deo vlasti u Srbiji verovatno ima „topla osećanja prema takvim događajima u Podgorici“, ali je naveo da veruje da to nije stav Vlade Srbije.
Na pitanje da li podržava zahtev da skupština raspravlja o crnogorskom i makedonskom priznanju Kosova, Čanak je rekao da se slaže da se svako pitanje raspravi u parlamentu, a ne da se ćutke primaju saopštenja Vlade Srbije. „Međutim, razmatrati postupke suverenih država, a Crna Gora i Makedonija su uprkos podeljenim mišljenjima, suverene države, znači ne baviti se samim sobom“, dodao je on. Čanak je naveo i da je za njega od crnogorskog i makedonskog priznanja Kosova daleko veći problem poskupljenje gasa od 60 odsto, jer u Vojvodini 90 odsto domaćinstava koristi gas. On je naveo da će Crna Gora i Makedonija, kao i rukovodstva tih država, snositi posledice svojih odluka i da ne vidi zašto bi se parlament Srbije time toliko bavio.

(Beta)