Skip to main content

Skupština Vojvodine održala poslednje zasedanje u ovom sazivu

Info 18. мар 2008.
3 min čitanja

– Ovaj saziv iza sebe je ostavio veliki broj značajnih odluka koje će biti “domaći zadatak” narednom sazivu Skupštine Vojvodine. Zahvaljujem se na saradnji koju smo imali tokom ove četiri godine i želim svima mnogo uspeha na predstojećim izborima – ovim obraćanjem poslanicima predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš, na samom kraju jučerašnje 27. sednice, odjavio je peti saziv Skupštine Vojvodine.

Priliku da se poslednji put, barem u ovom sazivu, obrate s govornice “urbi et orbi”, i to tik uoči sutrašnjeg početka kampanje za majske izbore, iskoristili su i šefovi najvećih poslaničkih grupa – Milorad Mirčić (SRS) i Dragoslav Petrović (DS), složiviši se, možda prvi put za ove četiri godine, u tome da izbori treba da proteknu u demokratskoj atmosferi i da je potrebno očuvati mir u Vojvodini. A samo nekoliko sati ranije, na početku sednice, Mirčićeva izjava na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare ocenjena je kod dela poslanika kao “podstrek za narušavanje međunacionalne tolerancije i širenje mržnje među stanovništvom u Vojvodini“.

Reagujući, naime, na izjavu šefa poslanika SRS-a i potpredsednika te stranke da u Vojvodini mogu izbiti međunacionalni sukobi ako Mađarska prizna nezavisnost Kosova, poslanici SVM-a zatražili su hitno sazivanje sednica Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine i Skupštine Srbije, na kojima bi se raspravljalo o Mirčićevoj tvrdnji da se “u vojvođanskim opštinama u kojima pretežno žive Mađari mogu očekivati međunacionalni incidenti.”

Funkcioner SVM-a i potpredsednik Skupštine Šandor Egereši rekao je za skupštinskom govornicoma da takve izjave „predstavljaju podstrek na narušavanje međunacionalne tolerancije, kao i nedozvoljenu manipulaciju i širenje mržnje u Vojvodini”.
– Izjednačavanje pripadnika jedne nacije u Vojvodini s državom – članicom Evropske unije i njenim eventualnim priznanjem Kosova predstavlja čistu manipulaciju – kazao je Egereši, pozivajući MUP Srbije da svim građanima obezbedi pravo na mirnu i prosperitetnu budućnost.

Predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine Tomislav Bogunović najavio je juče da će se o predlogu SVM-a taj odbor izjasniti najverovatnije u idući utorak, kada će, prema nezvaničnim najavama, biti sazvan i skupštinski Odbor za međunacionalne odnose.

Korhec: Nadamo se miru
Pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine i poslanik SVM-a Tamaš Korhec izjavio je novinarima u pauzi zasedanja da informacije kojima raspolaže njegov sekretarijat ne ukazuju na to da su nakon eventualnog priznavanja Kosova od Mađarske mogući spontani neredi. Uz ocenu da su međunacionalni odnosi u Vojvodini stabilni, Korhec ipak nije do kraja isključio mogućnost da dođe do incidenata, naglasivši pri tome da su oni mogući “jedino u organizaciji dela državnog aparata, političkih stranaka ili nekih drugih moćnih grupa”.

A pre nego što je došao trenutak da pojedini poslanici upute poslednji pogled na skupštinsku salu, dok su drugi, opet, šacovali nova mesta u skamijama u skladu s očekivano dobrim rezultatom njihove stranke i koalicije na majskim izborima, skupštinska većina je usvojila odluku kojom je još jedan poslanik primljen u stalni radni odnos. Da se zna, pre samo osam dana u stalni radni odnos primljeno je sedam poslanika, dok je poslanik PSS-a Nikola Ćirović, uz podršku koalicionih parntera kojima je sporazum o saradnji sveto pismo, istom zgodom došao na mesto potpredsednika Skupštine Vojvodine i time na platu od 113.000 dinara.

Skupština juče nije raspravljala o privatizaciji Naftne industrije Srbije niti o predlogu za izmenu i dopunu Zakona o železnicama, kojim se predviđa da Pokrajina preko javnog preduzeća upravlja železnicama u Vojvodini. Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš odustao je od svog predloga da se dnevni red dopuni predlogom zaključaka o izuzimanju “Naftagasa” iz energetskog sporazuma s Rusima jer, kako je objasnio, nije dobio za to većinsku podršku, pre svih, koalicionih partnera.
– Ponekad me čudi zašto su interesi stranačkih centrala važniji od interesa građana Vojvodine, ali i to je politika. A o imovini Vojvodine će sigurno morati da se raspravlja u sledećem sazivu Skupštine – poručio je Kostreš.

Bez podrške koalicionih partnera ostala je i inicijativa LSV-a o utvrđivanju predloga o izmeni Zakona o železnicama, pa je ta tačka skinuta s dnevnog reda. Izvršno veće je, naime, na stanovištu da je pre utvrđivanje zakonskog predloga potrebno sačekati završetak izrade “Elemenata strategije razvoja železničkog saobraćaja u AP Vojvodini”, koja će, tako je barem najavljeno, PIV-u biti dostavljena idućeg meseca.

Poslanici su prihvatili izveštaje Fonda za razvoj Vojvodine i Garancijskog fonda Vojvodine za 2007. kao i tušta i tma odluka o davanju saglasnosti na petogodišnji program razvoja srednjoškolskih domova, odnosno srednjih škola koje u svom sastavu imaju i učeničke domove.

Poslednja odluka koju je doneo ovaj saziv vojvođanske skupštine za pojedine poslanike imala je simboličan značaj – izborom dve poslanice, od kojih je jedna iz redova opozicije a druga iz vladajuće većine – za članice delegacije Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope vojvođanska skupština demonstrirala je na delu proevropsko opredeljenje koji je utkano u brojne odluke, između ostalog i u predlog zakona o ravnopravnosti polova, koji je odavno u proceduri u Skupštini Srbije. Da li će se taj zakonski predlog konačno naći pred poslanicima Skupštine Srbije i da li će nova vojvođanska skupština nastaviti stopama prethodna dva saziva, isključivo će zavisiti od rezultata izbora 11. maja.

Denis Kolundžija, Dnevnik