Skip to main content

Incident na tribini LSV-a u Somboru

Info 18. мар 2008.
3 min čitanja

Tribinu Lige socijademokrata Vojvodine u Somboru, pod nazivom „Nije Vojvodina krava muzara“, obeležio je incident kada je u jednom trenutku u salu Gradske kuće u kojoj se održavala, ušla grupa od dvadesetak mladića i devojaka obučenih u crne majice s natpisima „S verom u Boga do konačne pobede“ i „Kosovo je srce Srbije“.

Ova grupa je mirno, leđa okrenutih govornicima, Nenadu Čanku i Aleksandru Martonu, dvadesetak minuta odstojala, da bi se nakon toga udaljila iz sale pevajući „Pesmu kosovskim junacima“ i podižući tri prsta u pravcu Nenada Čanka koji im je istim znakom otpozdravljao. Mada su odbijali da se izjasne o svojoj eventualnoj političkoj pripadnosti, među njima se moglo prepoznati nekoliko omladinaca koji su učestvovali u nedavnim protestima protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali i podeli besplatnog hleba Somborcima u pokušaju bojkota somborskih pekara čiji su vlasnici Albanci.

– Moje srce peva kada vidim ove mlade ljude. Ova deca prizivaju sećanje na 24. april 1992. godine kada nam je, u pokušaju da nam objasne kako ništa ne razumemo, u ovoj istoj sali dobrodošlicu uz duge cevi i bombe poželeo dobrovoljački odred „Vukašin Šoškoćanin“. Danas, prepodobni i prepošteni četnički vojvoda Jovo Ostojić piše memoare i kaže: razočarao se u silnu borbu za Srpstvo, razočarao se što su krv srpskih dobrovoljaca obračunavali u litrama švercovane nafte – prokomentarisao je mirni protest lider LSV-a. – Mladi ste, deco, porašćete, kazaće vam se samo. Ponovo se u ovoj zemlji, zahvaljujući Vojislavu doktoru Koštunici i Stranki ruskih službi, pale vatre rata, ponovo imamo balvan revoluciju i politički marketing, koliko do 11. maja, kad će biti rešena sudbina Srba ispod, a verovatno i iznad Ibra. Ali, nije se čuditi kad živimo u zemlji u kojoj Slobodan Milošević još nije umro, u kojoj je Mladić heroj, a Kosovo u Srbiji. Po Čankovim rečima treba imati hrišćanskog razumevanja za mlade ljude u crnim majicama:

– Da im roditelji svojim platama mogu kupiti pristojnu garderobu, ne bi oblačili crne majice, da imaju sportske terene, ne bi zabavu tražili u navijačkom vandalizmu i, da igde mogu da otputuju, ne bi ovde izigravali opoziciju sloganima državnih vlasti – upozorio je lider LSV-a Nenad Čanak.

Govoreći o predstojećim izborima, on je najavio koaliciju s DS-om i G17 plus na republičkom nivou okupljenu oko imena Borisa Tadića, ali i izlazak na pokrajinske izbore „ u dve kolone“.
– Na pokrajinske izbore LSV će izlaziti drugačije. Na listi kojoj će nosilac biti Nenad Čanak, što će reći ja, biće sve autohtone vojvođanske stranke i one kojima centrale u Beogradu ne vezuju jednu ruku iza leđa. Na drugoj listi će biti DS i G17 plus i, birajući između ove dve liste, građani će imati priliku da profilišu politiku koja će se voditi u Vojvodini. Što se tiče lokalnih izbora, opštinski i gradski odbori imaju slobodu da, od prilike do prilike, odluče o koaliciji, ali u obzir ne dolazi nikakva saradnja sa SRS-om, SPS-om i… videćemo – kazao je, izazivajući smeh prisutnih na tribini, Čanak, kome je opservacija na temu Čedomira Jovanovića poslužila i da ozvaniči stav o eventualnoj koaliciji s LDP-om.

– Kad sam video koliko su Čedomiru Jovanoviću puna usta evropejstva i demokratije, odmah sam se zabrinuo. Dozvoljavam da se čovek menja i evoluira, ali imam taj problem da dugo pamtim, pa se tako sećam Čede i kao desnog nacionaliste dok je rukovodio studentskim protestima, ali i načina na koji je rukovodio odborničkim klubom DOS-a. Na prošlim republičkim izborima, u kampanju po Vojvodini puštao sam ga onako lepog i šlang ispred sebe, pa je koristio priliku da nas prozove što se nedovoljno zalažemo za autonomiju Vojvodine. Kad je ušao u Skupštinu, time se bavio reda radi, najvažnije mu je bilo pitanje monopola Miškovićeve „Delte“.

M. Miljenović, Dnevnik