Skip to main content

Sedlarević: Neophodna promena Ustava Republike Srbije

Autonomija 13. jul 2009.
2 min čitanja

sedlarevic.jpgPotpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je danas da je promena Ustava Republike Srbije jedini put da Vojvodina postane «moderan, evropski region u građanskoj, decentralizovanoj Republici Srbiji koja se, suštinski a ne samo deklarativno, zalaže za članstvo u Evropskoj uniji».
Na Okruglom stolu “Kakav nam treba Ustav?”, u organizaciji Vojvođanskog kluba, Sedlarevićeva je naglasila da je, pored činjenice da je Ustav Republike Srbije loš, loša bila i čitava procedura njegovog donošenja. Ona je podsetila na tajnost kojom je bio obavijen tekst Ustava Republike Srbije koji su republički poslanici dobili tek pred glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srbije, na nepostojanje javne rasprave o najvišem pravnom aktu, kao i na činjenicu da nijedna relevantna institucija, ni na repupličkom ni na pokrajinskom novou, nije bila uključena u njegovu izradu. Ocenivši i da su način donošenja, kao i sam referendum, takođe vrlo upitni, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine je podsetila da građani Vojvodine nisu prihvatli Ustav na referendumu, ali da ga poštuju.
“To što kao lojalni građani ove zemlje poštujemo doneti Ustav, ne znači da je on dobar. Jer, nije dobar a pogotovo ne za Vojvodinu”, rekla je Sedlarevićeva i dodala da je upravo manjkavost Ustava, odnosno ustavnog zakona, najveći problem u svemu što se danas dešava sa Statutom AP Vojvodine.
“Kako je moglo da se desi da ustavni zakon predvidi zakonski rok u kome Skupština AP Vojvodine mora da donese Statut a ne predvidi rok u kome Narodna skupština Republike Srbije mora da se o njemu izjasni? To nas je dovelo i do sadašnje situacije sa Statutom, koja je krajnje ponižavajuća”, rekla je Sedlarevićeva. Ona je ukazala i na manjkavosti ustavnih rešenja po pitanju ostvarivanja ljudskih prava, kao i na činjenicu da se, za razliku od Kosova koje se spominje u preambuli Ustava, Vojvodina prvi put spominje tek u 183. članu.
Odgovarajući na pitanje “Kakav nam Ustav treba?”, potpredsednica Sedlarević je istakla da Srbiji, pre svega, treba ustav koji će omogućiti suštinsku regionalizaciju i decentralizaciju. «Da bi se Republika Srbija decentralizovala na pravi način, mora da promeni svoj Ustav, jer sa ovakvim Ustavom to nije moguće. Potrebno je primeniti princip subsidijarnosti, koji podrazumeva to da se nadležnosti spuštaju na niže nivoe», rekla je Sedlarevićeva.
(www.vojvodina.gov.rs)