Skip to main content

Savić (Magločistač): Većina lokalnih medija u Bačkoj Topoli su oglasne table vladajućih stranaka

Izdvajamo 19. јун 2024.
2 min čitanja

"U manjim sredinama ste automatski etiketirani kao neprijatelji ukoliko ukazujete na probleme koji postoje"

Novinarka portala Magločistač iz Subotice Maja Savić, koja je dopisnica tog medija iz Bačke Topole, izjavila je danas da je malo lokalnih medija koji izveštavaju u interesu javnosti, a mnogo je onih koji zapravo i nisu mediji nego “oglasne table vladajućih stranaka”.

“Postoje mediji koji zapravo nisu mediji već oglasne table vladajućih stranaka u Bačkoj Topoli, Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske napredne stranke”, kazala je Maja Savić na panelu u okviru Medijske nedelje (Media Week), koju organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Dodala je da su sve teme kojima se ukazuje na neki problem, one teme o kojima se ne govori i “nemoguće je naći sagovornike koji bi to komentarisali”.

“Svi su u strahu da govore. Govoriće nezvanično ili eventualno anonimno. U manjim sredinama ste automatski etiketirani kao neprijatelji ukoliko ukazujete na probleme koji postoje”, kazala je Maja Savić.

Prema njenim rečima, Magločistač je jedini medij iz Bačke Topole koji se bavi temama od javnog interesa.

“To su često veoma čitani tekstovi jer jednostavno građani nemaju nezavisni medij na kom mogu da se informišu o problemina koji postoje u ovoj opštini”, navela je Maja Savić.

Urednica portala Glas Šumadije Jovanka Marović ocenila je da su građani veoma svesni značaja lokalnih medija.

Ona je navela da ih građani neprestano zovu da prijave različite vrste problema, sa molbom da Glas Šumadije objavi njihovu priču, ali i da im medij reši problem, što nije uloga medija.

Jovanka Marović je ocenila da građani nisu raspoloženi da finansiraju lokalne medije.

Novinarka portala Storiteler (Storyteller) iz Bačkog Petrovca Brankica Matić kazala je da su građani uplašeni i da često ne žele da govore za medije.

Dodala je da ne žele da govore ni o tako drastičnim problemima, kao što je činjenica da u selu Kulpin u toj opštini voda nije ispravna za piće već 20 godina.

Nedelja medija održava se u okviru projekta „Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana“ koju NDNV organizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

(Autonomija)