Skip to main content

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU: Pozivi na zabranu festival Mirdita su antiustavni

Info 19. јун 2024.
< 1 min čitanja

"Policija i tužilaštvo su dužni da omoguće nesmetanu organizaciju Festivala 'Mirdita, dobar dan!'"

Radna Grupa Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 osudila je danas kao antiustavne pozive na zabranu ili odlaganje festivala „Mirdita, dobar dan“ jer, kako su naveli, ta manifestacija „doprinosi normalizaciji i pomirenju između albanskog i srpskog društva“.

U saopštenju su ocenili da je organizacija festivala „u potpunosti u skladu sa zakonskom regulativom Srbije“ a da su pozivi na zabranu ili odlaganje manifestacija „u suprotnosti sa Ustavom i zakonima koji regulišu slobodu okupljanja i slobodu govora i samim tim protiv ustavnog poretka Srbije“.

„Podsećamo nadležne organe, pre svega policiju i tužilaštvo, da su dužni da omoguće nesmetanu organizaciju Festivala ‘Mirdita, dobar dan!’, kao i bezbedan pristup posetiocima svim događajima koji se organizuju u okviru Festivala“, stoji u saopštenju Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35.

Festival „Mirdita, dobar dan“, koji po navodima organizatora spaja umetnike, borce za ljudska prava, mirovne aktiviste i javne ličnosti sa Kosova i iz centralne Srbije, trebalo da bi bude održan od 27. do 29. juna u Beogradu.

(Beta)