Skip to main content

Bodrožić: Novosadski Odsek za medijske studije na meti režima zbog pametnih i hrabrih studenata

Izdvajamo 19. јун 2024.
2 min čitanja

"Tamo studiraju mladi, hrabri, pametni ljudi, budući novinari koji znaju kako se profesionalno radi taj posao"

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je danas da je Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na udaru režima jer na njemu studiraju mladi, hrabri  i pametni ljudi, budući novinari, koji zahvaljujući svojim nastavnicima znaju kako će u budućnosti profesionalno obavljati svoj posao.  

“Nije slučajno što je taj odsek na meti režima i što je označen kao ‘neprijateljsko gnezdo’ jer tamo studiraju mladi, hrabri, pametni ljudi, budući novinari koji znaju kako se profesionalno radi taj posao”, rekao je Bodrožić na panelu u okviru Medijske nedelje (Media Week), koju organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Studenti Odseka za medijske studije nalaze se duže od dva meseca na meti napada, nakon što su pružili podršku svom profesoru Dinku Gruhonjiću, koji je na meti napada režimskih medija duže od tri meseca.

Studenti su primili brojne pretnje i šovinističke uvrede, a nekima od njih su objavili i brojeve mobilnih telefona na društvenim mrežama, nakon čega su bili izloženi šikaniranju i progonu.

Napadi na tog profesora i novinara agencije Beta su usledili nakon što je na društvene mreže pušten izmontirani video snimak u kojem se lažno tvrdi da je Gruhonjić ljubitelj ustaških ratnih zločinaca, što je on najodlučnije demantovao i najavio da će tužiti sve koji na taj način lažu o njemu, “pa makar ne izlazio iz sudnice”.

Gruhonjić je primio na stotine pretnji smrću i na hiljade šovinističkih uvreda, zbog čega ima privatno obezbeđenje koje mu je omogućila Evropska federacija novinara.

Željko Bodrožić je još rekao da u Vojvodini faktički ne postoji niti jedna slobodna televizija, a da su istovremeno nezavisni mediji ponovo na meti napada kao devedesetih godina 20. veka.

“Opet imamo iste napade na nezavisne medije, opet smo ‘strani plaćenici’ i ‘domaći izdajnici’”, kazao je Bodrožić i dodao da je na sceni u Srbiji opet bujanje nacionalizma.

Profesor novinarstva Rade Veljanovski rekao je da se projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa okrenulo u svoju potpunu suprotnost pa se sada javnim novcem finansiraju mediji koji rade protiv javnog interesa.

Glavni urednik novosadskog Radija 021 Zoran Strika rekao je da u društvu ne postoji debata, jer je vlast ne želi.  

Šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov kazala je da je umrežavanje lokalnih medija veoma važno i kao dobar primer navela mrežu od deset poverenika NDNV-a širom Srbije, u multietničkim sredinama.

Nedelja medija održava se u okviru projekta „Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana“ koju NDNV organizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

(Autonomija)