Skip to main content

Šabić: Vlast da omogući građanima dodatnu kontrolu biračkog spiska

Aktuelno 16. феб 2022.
2 min čitanja

Predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, advokat Rodoljub Šabić poručio je danas da bi „u odsustvu izbornih uslova, koji se za demokratske izbore podrazumevaju, vlast pokazala bar nekakav minimum odgovornosti preduzimanjem koraka podobnih za otklanjanje sumnji u manipulacije biračkim spiskom“.

Podsećajući na javno iznete sumnje u fiktivno „naseljavanje“ novim biračima pojedinih opština i gradova, Šabić je, u komentaru, ocenio da je „nesporna obaveza vlasti da, umesto da diskvalifikuje i omalovažava one koji ih iznose, sumnje otklanja na odgovarajući način“ što podrazumeva i „uvođenje dodatne kontrole od strane građana“.

„Izlaganje biračkog spiska na uvid i kontrolu je još posle izbora 2020. posmatračka misija OEBS istakla kao prioritetnu preporuku, a ipak, s tim u vezi, nije urađeno praktično ništa. A i nezavisno od preporuke OEBS poznato je da postoje objektivni razlozi zbog kojih bi vlast, makar i u poslednji čas, trebalo da izađe u susret nekim korektno artikulisanim predlozima civilnog sektora“, naglasio je Šabić.

On je ukazao da je nedavno CRTA nadležnom ministarstvu podnela molbu da građanima omogući da unosom svog jedinstvenog matičnog broja i broja lične karte, mogu dobiti uvid u to koliko je ukupno birača prijavljeno na njihovoj kućnoj adresi i njihova imena i prezimena.

Prema njegovim rečima, ovakvo rešenje bilo bi u dobroj korelaciji sa pravima građana utvrđenim Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i upotpunjavalo bi smisao tih prava.

On je podsetio, jer mnogi nisu informisani, na relevantne odredbe Zakona o jedinstvenom biračkom spisku koje predviđaju da svaki građanin ima pravo da opštinskoj, odnosno gradskoj upravi podnese zahtev za promenu u biračkom spisku ako je u njega upisan neko ko nema biračko pravo.

„Do zaključenja biračkog spiska ovakav zahtev se podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, a od zaključenja biračkog spiska – 15 dana pre izbora – ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. A o zahtevu za promenu u biračkom spisku nadležna uprava ili ministarstvo dužni su da odluče u roku od 24 časa“, naveo je Šabić.

Kako je naglasio, „nezavisno od vrlo verovatne nespremnosti vlasti da na pravi način odgovori na konstruktivne predloge, i uprkos tome, građani treba da pokažu spremnost da se, u granicama objektivnih mogućnosti, koriste ovim pravima“.

„Važno, dobro i korisno bi bilo da svako ko može da svoj lični doprinos sprečavanju manipulacija sa biračkim spiskovima i izigravanju izborne volje građana“, pozvao je Šabić, u komentaru povodom raspisivanja izbora.

(Beta, Foto: MC)