Skip to main content

Prva žena izlečena od AIDS-a

(Pod) razno 16. феб 2022.
< 1 min čitanja

Američki naučnici objavili su kako su od AIDS-a uspešno izlečili prvu ženu, a ukupno treću osobu, presađivanjem koštane srži donora koji je imao prirodni imunitet na virus koji uzrokuje bolest.

Slučaj sredovečne pacijentkinje mešane rase predstavljen je na naučnoj konferenciji o retrovirusima i infekcijama u Denveru, a ona je prva osoba koja je lečena novom metodom koja uključuje matične ćelije iz krvi pupčane vrpce.

Otkako je primila krv iz pupčane vrpce za lečenje akutne meloidne leukemije, oblika raka koji se formira u ćelijama koje formiraju krv u koštanoj srži, pacijentkinja se nalazi u remisiji te je izlečena od virusa 14 meseci.

Dosadašnja dva slučaja izlečenja od AIDS-a odnosila su se na muškarce, jednog belca i jednog latino muškarca, a oni su izlečeni putem odraslih matičnih čelija, koji se inače koriste prilikom transplatacije koštane srži.

Ovaj slučaj je deo veće studije koja se bavi lečenjem 25 osoba zaraženih virusom HIV-a, a koje će se podvrgnuti transplataciji koštane srži. Svi će se oni prvo podvrgnuti hemoterapiji kako bi se uklonile kancerogene ćelije. Tada će im se transplantovati koštana srž osoba sa specifičnom genskom mutacijom, a koji nemaju receptore koje virus koristi kako bi inficirao ćelije.

Naučnici veruju kako će te osobe zatim razviti imuni sistem koji je otporan na HIV.

(Hina, Reuters)