Skip to main content

Republika Vojvodini duguje osam milijardi

Autonomija 07. окт 2011.
< 1 min čitanja

Budžetom Republike Srbije predviđeno je devet milijardi dinara za kapitalne rashode na teritoriji Vojvodine, a prema najnovijim podacima, koje pratimo iz nedelje u nedelju, doznačena je do sada svega jedna milijarda – izjavio je funkcioner SVM i šef kluba manjina u Skupštini Srbije Balint Pastor.

„Mislim da je to nedopustivo, da je u desetom mesecu samo jedna devetina iznosa rezervisanog za tu namenuje doznačena pokrajinskim vlastima“, kazao je on novosadskom “Dnevniku” i dodao da je Savez vojvođanskih Mađara podneo amandman za predloženi rebalans kojim se traži da se ispuni ono što je već obezbeđeno važećim budžetom za ovu godinu, ali se ne realizuje.

Kako je rekao, zahtev je formulisan jednom jednostavnom rečenicom koja kaže da će se preostali iznos sredstava za finansiranje kapitalnih rashoda budžeta APV, uplatiti Pokrajini u tri jednake rate 1. i 15. novembra i 15. decembra ove godine. Stav SVM o rebalansu budžeta zavisiće od tog amandmana jer je „besmisleno donositi budžete, a da se nimalo ne poštuju“, dodao je Pastor.

„Videćemo odmah 1. novembra da li će biti doznačena jedna trećina tog iznosa. Mislim da je stvarno skandalozno da je do početka oktobra uplaćena samo jedna devetina. Morao bih sada da ponavljam ono što govorimo mesecima da je Vojvodina na ivici bankrota, da građevinska operativa ne može da funkcioniše zbog toga što pokrajinski organi duguju više milijardi dinara građevinskim firmama, izvođačima radova. Pokrajina ne može da izmiruju svoje obaveze jer ne dobija sredstva iz republičkog budžeta koja su planirana“, naglasio je Pastor.

On je dodao da po ovom pitanju SVM ima principijelan stav, te da ne bi bilo logično da se ovaj amandman odbije, jer bi to značilo da republička vlada i skupština nisu ni u decembru prošle godine ozbiljno mislile da treba poštovati Ustav i doznačavati one iznose koji su bili predviđeni budžetom.

Dnevnik/Autonomija