Skip to main content

Ratko Božović: Srpski blok je apsolutna nebuloza, jedna partija s pluralizmom

Info 10. сеп 2022.
2 min čitanja

Takozvani Srpski blok, koji je najavio lider SNS-a Aleksandar Vučić je „apsolutna nebuloza“, kaže sociolog Ratko Božović. „To je politička arheologija, to bi bila jedna partija s pluralizmom, ne može to tako“, rekao je.

„Srpski blok je apsolutna nebuloza, to je politička arheologija. To bi bila jedna partija s pluralizmom, ne može to tako. To prosto ne opstaje. To je bilo u vreme Mire Marković, to ne može da bude, ne može da ostane. A to je ovde izgleda potrebno. Nagovestava se da se približe sve snage, da bi se dobila veća snaga da se nešto čini“, pojasnio je Božović u Novom danu na N1.

Tu bi, kako je rekao, naprednjaci imali „krovni zadatak“.

„Bili bi najbitniji u centru, a onda bi bili oni koji su im blisk, politički oni malo koji su otišli desno, otrgli se… A treba pridobiti one koji su za pridobijanje, jer nisu svi za pridobijanje“, izjavio je Božović.

Ostaje pitanje šta će biti sa, kako kaže, građanskim svetom.

„Društvo je podeljeno manje-više na one koje vodi Vučić i na oni koji imaju – drugo mišljenje. Koje se malo razlikuje, nije uniformno, prosto je – u razlici. A ovde je razlika doživela veliku nesreću. Razlika je ovde teško prihvatljiva i teško prihvaćena“, ocenio je Božović.

Komentarišući pisanje poslanika SNS Nebojše Bakareca koji je targetisao novinare N1 i zaposlene u Junajdet grupi, Božović kaže da je to „paradigma komunikacije“.

„To je paradigma jedne, rekao bih, komunikacije sa onima s kojima nismo saglasni. Ti koji nisu u našem stroju, oni su sporni. I ne da su samo sporni, oni su sporni iz ugla patriotizma. Dolazimo do toga da je da je društvo podeljeno, na one koje Vučić voli, i tu nema nikakvih pitanja, i na one druge“, naveo je Božović.

Dodaje da nema kulta ličnosti bez podanika.

„Priča Bakareca je priča za jednu dramu, kako nestaje u čoveku konvertitu ličnost. Ako je on mogao sve najgore da kaže o Vučiću a onda je došao da služi tom Vučiću, onda se ja pitam kakva je to ličnost. Vučiću su najadekvatniji oni koji su mu bliski i koji treba da ga aminuju, oni su svi jedna strana, a kad je jedna strana, nema celine“, ocenjuje gost N1.

Božović kaže i da su njemu lično, u svetu političkih delatnika, najmrskija kategorija – preletači.

„Ovi što su bili u jednoj, pa preleteli u drugu stranku onog trenutka kada je ta stranka u vlasti dominirala…I ja se pitam kakvi su to ljudi, koji je to mentalitet, koja je to ličnost koja je s takvom lakoćom napustila prethodno opredeljenje“, upitao je.

Prajd treba da se održi

Komentarišući pisanje štampe o Evroprajdu, Božović smatra da šetnja u okviru te manifestacije treba da se održi.

„Ali, već je napravljena čitava zbrka, već je napravljena konfuzna situacija u kojoj bi se to na jedan civilizovani način ostvarilo. To je apsolutna diskriminacija. Sve je to pitanje Ustava, da ne možete da se krećete“, kazao je.

(tekst i foto: N1)