Skip to main content

Fizioterapeutkinja: Prestanite deci da stavljate brojanice na ruke

Građani 10. sep 2022.
< 1 min čitanja

„Prestanite da im stavljate brojanice na ruke“, glasi važna rečenica koju treba da pročitaju svi roditelji u Srbiji, piše “Zadovoljna.rs”.

Sigurno ste i sami primetili na rukama male dece i beba brojanice. Roditelji ih stavljaju deci kao jedno od verskih obeležja.

Hristina Andrašević je diplomirana fizioterapeutkinja, koja na svom Instagram profilu deli smernice za roditelje da kroz pokret usmeravaju razvoj kretanja kod beba na najbolji način.

Ona je nedavno objavila fotografiju bebe sa brojanicom oko ruke, ispod koje je napisala zašto je loše da ih bebe nose.

„Od deset beba čije mi snimke šaljete, devet ima brojanicu… Ne preterujem… I zato apelujem na mame! Prestanite da im stavljate brojanice na ruke! Smeta njihovoj pokretljivosti! Na ovoj slici možete da vidite razliku u položaju, oslonac na pod i otvaranja šake (i ne otvaranja šake). Nemojte davati detetu stimulaciju na ruci koja mu nije potrebna jer će se ta ruka drugačije kretati! A to vam ne treba! Sa aspekta pravoslavlja, brojanica služi da se broje molitve, a sigurna sam da to bebe ne rade… manite se uroka… skupljena šaka ili nemogućnost dobrog oslonca na ručni zglob je veći problem“, objasnila je Hristina.

Bilo je onih majki koje su podržale Hristinu i rekle kako su saglasne sa ovim što je napisala, ali bilo je i onih drugih.

(N1, foto: Pixabay)