Skip to main content

Raspisana međunarodna poternica za generalom Savčićem

Aktuelno 10. авг 2021.
2 min čitanja

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je danas međunarodnu poternicu za penzionisanim generalom Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici, javio je Radio Slobodna Evropa.

Sud je Savčiću juče odredio pritvor zbog medijskih istupa i komuniciranja s medijima o činjenicama o svom predmetu.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša potvrdio je da sudski policajci sinoć nisu pronašli Savčića na kućnoj adresi da mu uruče naredbu, kao i da Savčićev advokat Miodrag Stojanović ne zna gde se nalazi njegov branjenik.

Sud BiH odredio je pritvor Savčiću pošto je, kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, posle nametanja zakona o zabrani negiranja genocida četiri puta gostovao u medijima i govorio o dešavanjima u Srebrenici, što mu ranije donetim merama zabrane, nije dozvoljeno.

U Sudu BiH vodi se postupak protiv Savčića, bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu nekadašnje Vojske RS, zbog genocida u Srebrenici.

Optužnicom se tvrdi da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Savčić je predsednik Boračke organizacije RS (BORS), a odluka Suda BiH da mu odredi pritvor juče je naišla na oštre osude političara iz Republike Srpske.

Mediji: Savčić ilegalno napustio BiH, postoje indicije da je u Srbiji

Penzionisani general Milomir Savčić, za kojim je Sud BiH danas raspisao međunarodnu poternicu, napustio je BiH i postoje indicije da se nalazi u Srbiji, objavio je banjalučki portal Srpskainfo.

Pozivajući se na neimenovane izvore portal navodi da je Savčić, s obzirom na to da je odranije imao meru zabrane napuštanja BiH, granicu verovatno prešao ilegalno.

General Savčić, koji je i predsednik Boračke organizacije RS (BORS), javio se novinarima ovog portala jutros na telefon, i kako su naveli, rekao im da se ne nalazi u pritvoru.

„Ništa više od toga ne mogu da komentarišem. Nadam se da razumete situaciju“, kazao je Savčić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas je u Beogradu izjavio da Savčić „neće ležati u pritvoru“.

„Imate dokaze da je Naser Orić lično ubijao i nije proveo ni dana u pritvoru, a sada se Milomiru Savčiću, predsedniku BORS, samo zato što je rekao da ne prihvata nametnute istine, određuje se pritvor. A generali, poput (Atifa) Dudakovića hodaju slobodno, dolaze na sud, a ovaj treba da leži u pritvoru. Naravno da neće ležati u pritvoru“, rekao je Dodik na tribini „Inckov zakon – kraj Srpske ili raspad BiH“.

(Beta, foto: Wikimedia)