Skip to main content

LSV: Poskupljenje gasa je ogroman udar na budžet građana

Autonomija 13. окт 2008.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da najavljeno poskupljenje gasa predstavlja ogroman ekonomski udar na kućne budžete građana Vojvodine. „U Vojvodini postoji preko 200.000 individualnih potrošača gasa kojima je bilo teško da ga plaćaju i kada je cena bila 21 dinar po kubnom metru. Nova cena od 36 dinara, će neminovno dovesti do toga da više od polovine potrošača počne da koristi struju ili neke druge energente“, navodi se u saopštenju LSV-a.
LSV je ocenila da će poskupljenjem prirodnog gasa najveći udar pretrpeti građani Vojvodine, jer se u njoj nalazi najveći broj individualnih potrošača. „Zbog toga se postavlja pitanje treba li nam uopšte Južni tok, jer će nam i ove količine gasa koje uvozimo biti prevelike, ukoliko potrošači masovno pređu na korišćenje drugih energenata za zagrevanje svojih kuća“, dodaje se u saopštenju. LSV je navela primer Nemačke, gde država subvencionira individualne potrošače gasa, dok industrija plaća njegovu realnu cenu, i ocenila da bi slično rešenje trebalo da se pronađe i za građane Srbije koji se greju na gas.
Odlukom Vlade Srbije od 15. oktobra prirodni gas za domaćinstva u Srbiji poskupeće za 47,67 odsto, i nova cena biće 31,41. dinar po kubnom metru. U Novom Sadu društveno preduzeće „Novi Sad-Gas“ počelo je vanredno očitavanje brojila potrošača prirodnog gasa, kako bi oktobarski račun bio usklađen sa najavljenim poskupljenjem.

(Beta)