Skip to main content

Napadao nas je čopor i branili smo se kao čopor

Autonomija 09. окт 2008.
< 1 min čitanja

Bivši pokrajinski funkcioner Živan Berisavljević
Nekadašnji pokrajinski i jugoslovenski funkcioner Živan Berisavljević odbacio je tvrdnje profesora na Pravnom fakultetu u Maribioru dr Sergeja Flerea da je vojvođansko rukovodstvo imalo mehanizme da se suprotstavi gušenju autonomije, odnosno „jogurt revoluciji“ 1988. godine. Flere, koji je, inače, u vreme „događanja naroda“ bio predavač na Univerzitetu u Novom Sadu, optužio je Berisavljevića da je među najodgovornijima zbog toga što je autonomija ugušena „bez otpora“.

– Iz Predsedništva SFRJ stigla nam je instrukcija da protiv demonstranata ne sme da upotrebi sila, mada to niko od nas nije ni nameravao. Uostalom, mi smo mogli da primenimo samo policijske snage, ali bi nam sutradan stigle vojne snage da nas kazne. Nas je napadao čopor i mi smo se branili kao čopor. Bili smo prisilno politički okupirani 1988. godine, ali smo se od 1981. branili od napada koji su bili orkestrirani – istakao je Berisavljević u izjavi našem listu.

Dodao je da se vojvođanskom rukovodstvu ne može spočitavati da je bilo „tamna avlija“ zbog obračuna s liberalizmom, navodeći da glavne ličnosti tadašnjeg liberalističkog vrha, izuzev Mirka Čanadanovića, nisu bile iz vojvođanskog komunističkog rukovodstva. Berisaljević kaže da su apsurdne i kritike na račun vojvođanskog rukovodstva što u to vreme nije otvorilo vrata višestranačkom sistemu, navodeći da tada ni u jednom rukovdstvu u SFRJ nije bilo orijentacije ka višepartijskom parlamentarizmu.

Komentarišući ocene da pokrajinski čelnici nisu bili u stanju da odbrane autonomiju jer sami nisu imali podršku među građanima Vojvodine, Berisavljević je kazao da je rukovodstvo Vojvodine u to vreme bilo „onoliko podražno i onoliko otuđeno od građana koliko i sva druga rukovodstva u bivšoj Jugoslaviji“.

(Dnevnik)