Skip to main content

Privremeno finanisranja do definisanja novih nadležnosti

Autonomija 06. нов 2008.
2 min čitanja

Pokrajinska administracija priprema budžet za 2009. godinu još uvek ne uzimajući u obzir odredbe ni predloga statuta ni najavljenog zakona o nadležnostima AP Vojvodine.
– Bliži se kraj godine i budžeti za 2009. već moraju imati definisane konture. Ukoliko se ubrzo ne reši pitanje nadležnosti, možemo da i konačno utvrdimo budžet u skladu s dosadašnjim pravnim stanjem, pa da se nakon potvrde Statuta u Skupštini Srbije i usvajanja zakona o nadležnostima ide na njegov rebalans, i po strukturi i po formi. Međutim, takav pristup, po meni, ne bi bio efikasan, a uvećao bi i ukupne troškove budžetiranja. Stoga mislim da je bolja opcija da se opredelimo za privremeno finansiranje Pokrajine u prva tri meseca 2009, a da u međuvremenu pripremimo budžet koji će predvideti potpunu konzumaciju novih nadležnosti – navodi za „Dnevnik” pokrajinski sekretar za finansije mr Jovica Đukić.
Naš sagovornik navodi i činjenicu da već u startu kasni izrada samog budžet Srbije za 2009. Kada se tome još doda predstojeća rasprava u republičkom parlamentu, i to ne samo o novom budžetu nego i o predlogu statuta APV, kao i o zakonu o nadležnostima Vojvodine, potpuno je izvesno da pokrajinska administracija naprosto fizički neće moći da stigne da do kraja godine pripremi projekciju vojvođanske kase usklađenu s novim pravnim stanjem, koje bi na snagu moglo stupiti 1. januara.
– Naime, tek od trenutka potvrde novog statuta, te donošenja republičkog budžeta za 2009. i zakona o nedležnostima Vojvodine, faktički počinju da teku tzv. budžetske radnje. Reč je, dakle, o izuzetno kratkom vremenu i bojim se da bismo došli u ozbiljnu opasnost da 1. januara nemamo akt o finansiranju. Otuda je, mislim, privremeno finansiranje najrealnija opcija, koja nam otvara prostor da možda već do početka februara 2009, i to bez većih potresa, izađemo pred pokrajinski parlament s potpuno redefinisanim budžetom u koji će biti ugrađene sve nove nadležnosti Vojvodine – kaže Đukić.
Po njegovim rečima, sasvim je moguće da izrada budžeta Srbije za 2009. kasni upravo zbog zakona o nadležnostima Vojvodine. Jer, kako je objasnio, Republika mora ne samo da definiše koje će nadležnosti preneti Pokrajini već to mora da prati i finansijski ključ, odnosno centralna vlast mora i budžetski, stavku po stavku, da bude razvlašćena u korist Vojvodine.

(Dnevnik)