Skip to main content

Da li je potrebna radiodifuzna agencija Vojvodine

Autonomija 06. нов 2008.
2 min čitanja

Potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine Ana Tomanova-Makanova najavljuje da će se pokrajinski Sekretarijat za informisanje, koji ona predvodi, aktivno zalagati za decentralizaciju u medijskoj sferi, s mogućnošću da Vojvodina dobije svoju radiodifuznu agenciju.
Tomanova-Makanova smatra da novi pokrajinski Statut omogućava Vojvodini da bude osnivač radiodifuzne ustanove, što znači da može da osnuje javni medijski servis, kao i radiodifuznu agenciju, koja bi imenovala upravni odbor javnog servisa.
– Decentralizacija u oblasti medija je neophodna. Vojvodina je specifična teritorija i mora da postoji regulatorno telo koje će obavljati monitoring elektronskih medija i davati mišljenja. Nije važno da li će se to telo nazivati radiodifuzna agencija Vojvodine ili nekako drugačije, već su ključne nadležnosti. Potrebno je da štitimo interese građana Pokrajine, posebno ako se ima u vidu da je to multietnička sredina – ukazuje sagovornica Danasa, ali i ističe da novo regulatorno telo ne bi dodeljivalo frekvencije. Za to bi ostala nadležna Republička radiodifuzna agencija (RRA).
Ova ideja za sada nema podršku institucija u Beogradu. Goran Karadžić, potpredsednik RRA, inače Novosađanin, najavljuje za Danas da će se o eventualnom otvaranju kancelarije RRA u Novom Sadu uskoro razgovarati, dok incijativu za osnivanje pokrajinskog regulatornog tela ne želi da detaljnije komentariše.
– Mislim da bi u Statut RRA trebalo uključiti odredbu da se takve kancelarije otvaraju u svim većim gradovima Srbije – rekao je Goran Karadžić za Danas.
Kada je reč o formiranju „vojvođanske radiodifuzne agencije“, naš sagovornik objašnjava da o svakoj ideji treba raspravljati, ali da je prethodno potrebno da nosioci te inicijative izađu u javnost s konkretnim projektom.
– Posebno bih voleo da vidim kakva bi bila korelacija između radiodifuzne agencije Vojvodine i RRA o pitanju nadležnosti, finansija… – nagoveštava Karadžić moguće probleme.
Dragan Janjić, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije, objašnjava za Danas da stručnjaci s kojima je razgovarao smatraju da nije potrebno osnivati posebno nezavisno regulatorno telo u Vojvodini, ali da će konačna odluka o tome zavisiti od političke volje u Beogradu i Novom Sadu.
– To pitanje će se rešavati kroz šest rasprava o novom zakonu o radiodifuziji, koje počinju sledeće sedmice – ukazuje Janjić i dodaje da kada zakon uđe u skupštinsku proceduru, „moguće je da će se stvari postaviti drugačije nego što je predloženo“.

(Danas)