Skip to main content

Vojvodina direktno privukla četiri milijarde evra investicija

Autonomija 05. нов 2008.
2 min čitanja

Vojvodina je u proteklih osam godina privukla više od četiri milijarde evra stranih direktnih investicija što je rezultiralo smanjenjem stope nezaposlenosti za oko 20 odsto.
Trenutno  u pokrajini posluje 1.800 kompanija, u potpunosti ili sa delimičnim učešćem stranog kapitala u kojima radi više od 100.000 Vojvođana. To je dokaz da je Vojvodina zgodno mesto za ulaganje i pokretanje biznisa – izjavio je juče predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtićna Ekonomskom samitu Srbije, naglašavajući da je okruženje za ulaganje u pokrajini povoljno o čemu svedoči činjenica da još nijedan investitor nije otišao iz Vojvodine.
On je navodeći komparativne prednosti Vojvodine ukazao na najniži porez na dobit u Evropi od deset odsto uz mogućnost ukidanja njegovog plaćanja ukoliko investitor uloži više od 600 miliona dinara i zaposli preko sto radnika. Prema njegovim rečima, prednost Vojvodine u privlačenju stranih investicija jeste i što se nalazi na koridoru 10 i na Dunavu koji je Panevropski saobraćajni koridor sedam.
– U narednih nekoliko meseci planiramo da osnujemo vojvođansku razvojnu banku, koja će pomagati investicije u infrastrukturne projekte. Srbija i Vojvodina nude subvencije za takozvane grinfild investicije, a iz Fonda za razvoj odobravamo sredstva koja su značajno povoljnija od ostalih kredita jer se kamate kreću u proseku oko tri odsto. Planiramo velike investicije u industrijske zone i tri poslovna inkubatora. Oformili smo instituciju VIP koja je zadužena za praćenje svakog investitora u smislu olakšanja administrativnih i tehničkih prepreka koje mogu nastati – rekao je Pajtić, ističući da je osnovni cilj svake administracije smanjenje stope nezaposlenosti, koja trenutno u Vojvodini iznosi 11 odsto.
Predstavljajući glavni grad Vojvodine, gradonačelnik Igor Pavličić istakao je da je Novi Sad grad sa najvećim procentom visokoobrazovanih građana, ali da bez privrednog razvoja nijedan problem ne može biti rešen.
Pavličićje govoreći na Ekonomskom samitu naglasio da taj grad planira izgradnju dva nova mosta preko Dunava i to jedan drumski, a drugi železničko-drumski kao i završetak obilaznice oko Novog Sada, koja će izmestiti saobraćaj iz centra. Pavličićje najavio i da će biti izgrađen tunel kroz Frušku goru, kojim će biti povezani autoputevi prema Zagrebu i Budimpešti, a ujedno će fruškogorski nacionalni park biti zaštićen od zagađenja. Time bi se, naglašava Pavličić, stvorili pogodniji uslovi za razvoj turizma na Fruškoj gori.
Gradonačelnik Novog Sada je najavio da će do kraja godine uputiti poziv velikim svetskim kompanijama, koje se bave prečišćavanjem otpadnih voda, da predlože rešenje tog problema u Novom Sadu.
– Od investitora zahtevamo da predlože plan izgradnje kolektora i sistema za prečišćavanje otpadne vode u fazama jer je to ogromna investicija i ne može se završiti odjednom – kazao je Pavličićdodajući da je u cilju olakšanja administrativnih i birokratskih prepreka opštinski i okružni sud objedinjen na jednom mestu. On je najavio i da će za šest meseci biti napravljena industrijska zona površine 100 hektara uz autoput.
– Investitori u Novom Sadu čekaju na dozvolu za izgradnju i pokretanje biznisa najmanje mesec dana a najviše pola godine, u zavisnosti od vrste investicija – zaključio je prvi čovek glavnog grada Vojvodine.

(Danas)