Skip to main content

Priručnik Transparentnosti Srbija: Naučite da poharate javne resurse u šest lakih lekcija

Građani 23. мај 2024.
2 min čitanja

“Kako upropastiti javno preduzeće”, “Kako da namestite konkurs ili javnu nabavku”, “Kako da platite nešto a da građani ne dobiju ništa”...

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) promovisala je danas u Novom Sadu publikaciju “Priručnik za rasipanje javnih resursa” i organizovala izložbu karikatura autora Marka Somborca, s ciljem da na satiričan način ukaže na brojne primere korupcije u društvu u Srbiji.

“Više od 20 godina nudimo predloge kako da se korupcija spreči i kako da se njeno otkrivanje olakša. Uporno smo pokušavali da sprečimo rasipanje i pljačku, ali nadležni organi nisu baš uvek želeli da čuju šta govorimo. Sada nudimo nešto potpuno drugačije – publikaciju koja će ih sigurno zainteresovati: Priručnik za rasipanje javnih resursa – priliku da svi koji su ‘u mogućnosti’ u šest lakih lekcija nauče kako da poharaju javne resurse”, rekao je programski direktor TS Nemanja Nenadić.

On je na promociji u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine rekao da su kroz ovaj projekat na ironičan način želeli da pokažu “samilost prema onima koji svakodnevno moraju da misle o tome kako poharati javne resurse koji su im stavljeni na raspolaganje”.

“Ovo je priručnik za sve one koji nameravaju da i sami dođu u poziciju da rasipaju javne resurse. Ili za one koji žele da prate na koje se sve načine rasipaju javni resursi”, objasnio je Nenadić.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija rekao je da je glavni problem u tome što u Srbiji ne postoji kažnjivost za rasipanje javnih resursa, već oni služe kao “resursi oligarhije, partije, prijatelja, rođaka”.

Karikaturista Marko Somborac rekao je da “živimo u zlatnom dobu zbog mogućnosti za rasipanje, ali i u zlatnom dobu nekažnjivosti”.

Neke od “lekcija” iz Priručnika koje su predstavljene kroz izložbu karikatura su “Naučite da poharate javne resurse u šest lakih lekcija”, “Kako upropastiti javno preduzeće”, “Kako da namestite konkurs ili javnu nabavku”, “Kako da platite nešto a da građani ne dobiju ništa”, “Kako potrošiti mnogo para na nebitne stvari”.

Uz Priručnik i karikature predstavljene su i medijske priče Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) o rasipanju javnih resursa.

Projekat je podržala Ambasada Holandije kroz program Matra.

(Autonomija/Beta)