Skip to main content

Astra: Svake godine Evropa se suočava sa 250.000 prijava nestale dece

Građani 23. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Ova deca su u riziku od seksualne eksploatacije i trgovine ljudima"

Svake godine, Evropa se suočava sa 250.000 prijava nestale dece, a najnoviji slučajevi prijavljeni u 2023. godini otkrili su da je čak 66 odsto slučajeva uključivalo decu koja su ili pobegla ili su bila izbačena iz svojih domova ili ustanova za brigu, saopštila je nevladina organizacija Astra koja je posvećena iskorenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima.

Ovo je deo nalaza organizacija Missing Children Europe, evropske federacije posvećena nestaloj i seksualno eksploatisanoj deci, koja svake godine objavljuje izveštaj „Brojke i trendovi“ na Međunarodni dan nestale dece 25. maj.

„Slučajevi roditeljskih otmica, 18 odsto, i nestanaka migrantske dece, šest procenata, takođe predstavljaju zabrinjavajuće trendove koji zahtevaju hitnu pažnju i podršku. Pored toga, članovi organizacije Missing Children Europe izrazili su rastuću zabrinutost u vezi sa vrbovanjem, bilo putem interneta ili van mreže, kao značajnim faktorom koji navodi mlade da beže. Zbog svoje veće ranjivosti, ova deca su u riziku od seksualne eksploatacije i trgovine ljudima“, navedeno je u izveštaju.

U saopštenju je navedeno da Missing Children Europe takođe koordinira telefonske linije 116000, koje pružaju ključne usluge kao što su podrška za mentalno zdravlje, pravni saveti i socijalni resursi, a u 2023. godini te telefonske linije primile su 67.345 poziva u vezi sa 7.274 slučaja nestale dece.

Međunarodni dan nestale dece je posvećen podizanju svesti o problemu nestale dece, pružanju nade porodicama pogođenim tim tragedijama i slavljenju onih koji su pronađeni.

Danas ovaj datum obeležavaju različite kulture i organizacije širom sveta, ujedinjene u zajedničkoj misiji da vrate nestalu decu kući, navedeno je u saopštenju.

(Beta, foto: Astra)