Skip to main content

SPS ispunjava obećanje dato Pajtiću

Autonomija 19. окт 2008.
2 min čitanja

Izvršno veće VojvodineKada je pokrajinska vlast u Vojvodini formirana polovinom jula, DS je tada u široku pokrajinsku koaliciju uvela i SPS iako to matematički, za skupštinsku većinu, nije bilo neophodno.
Vojvođanske demokrate tada su obećale da će pokrajinska vlast biti prekomponovana, ukoliko socijalisti do početka oktobra ne raskinu prethodno formirane koalicije sa radikalima u pojedinim opštinama i gradovima u Vojvodini. Danas su u nekima od njih koalicije SRS i SPS raskinute, a socijalisti su se okrenuli demokratama, kao što je to slučaj u Kikindi; u nekim sredinama se o tome još pregovara, kao npr. u Žablju, dok će u pojedinim opštinama izgleda doći do uvođenja privremenih mera i novih izbora, kao npr. u Kovinu.
Funkcioner Pokrajinskog odbora DS Miloš Gagić kaže da je dogovor postignut u Bačkoj Palanci i da će to biti prvi put u istoriji da vlast u toj opštini ne čine socijalisti i radikali.U ovom gradu u subotu je potpisan koalicioni sporazum SPS, DS, PUPS i PSS.
Uoči formiranja pokrajinske vlasti, potpredsednik DS i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić bio je veoma optimističan, rekavši da on “prepoznaje dobru volju SPS”, ali i drugih stranaka da se posle izbora, u naredne četiri godine, “krene napred s lokalnim razvojem, ali i u pravcu EU”. Od SPS su tražene garancije da će biti formirane proevropske većine u vojvođanskim opštinama i gradovima, a Pajtić je pri tome izdvojio Kikindu, Kovin, Titel, ali i druge, gde matematičko zbrajanje odborničkih mandata to omogućuje. Takođe je pomenuo i glavni grad Beograd, u kome je na kraju, posle dugotrajnih premišljanja socijalista ipak formirana manjinska vlast, uz podršku LDP.
Danas pokrajinski funkcioner DS Gagić, koji je i poslanik “Za evropsku Vojvodinu” u vojvođanskom parlamentu, kaže da je dogovor sa socijalistima nedavno postignut u Kikindi, a da je to ranije učinjeno u Titelu.
SPS i SRS i dalje čine koalicionu vlast u opštini Odžaci. Tamo su u opoziciji DS i DSS, tako da bi eventualna prekompozicija vlasti u toj opštini, uz preokret socijalista, značila i saradnju tih partija sa strankom Vojislava Koštunice. DS i DSS, inače, učestvuju zajedno u vlasti u Sremskoj Mitrovici, Šidu i Beočinu.
SPS i SRS su zajedno i u Žablju, gde osim njih lokalnu vlast čine i DSS i SPO. Predsednik Pokrajinskog odbora SPO Žika Gojković kaže za naš list da je to jedina opština gde ta stranka učestvuje u takvoj koaliciji i objašnjava to lokalnim specifičnostima. On napominje da će o izlasku SPO iz takve vlasti razgovarati sa drugim strankama na pokrajinskom nivou, ali ukazuje na “problem” da SPO, koji je na izborima u Žablju nastupio u koaliciji sa DSS-NS, ima vezan mandat u okviru te koalicije, koji im može biti oduzet, jer DSS, po njegovim informacijama, ne želi da uđe u koaliciju sa DS.
Međutim, funkcioner DS Vlada Vuković koji u Žablju pregovara o prekompoziciji lokalne vlasti kaže da je DSS načelno prihvatio buduću saradnju.
– Ništa još nije potpisano, u načelu smo se dogovorili. Razgovarali smo sa svim političkim opcijama, a nakon razgovora sa SPS sada smo sigurni da će oni prihvatiti prekompoziciju vlasti. DSS je načelno prihvatio da bude u koaliciji s nama, s tim što je ostalo da utvrdimo neke detalje – naveo je Vuković u razgovoru za naš list.

(Dnevnik)