Skip to main content

Aleksić: Neka Srđanova žrtva bude korisna generacijama

Info 18. окт 2008.
2 min čitanja

srdjan.jpgRade Aleksić, otac Srđana Aleksića, koga su u Trebinju 1993. godine ubili jer je pokušao da zaštiti sugrađanina bošnjačke nacionalnosti, izjavio je danas da mu je posebno drago što će jedan prolaz u centru Novog Sada dobiti ime po njegovom sinu.
„Drago mi je što je to baš Novi Sad, jer oduvek sam smatrao da je to grad sastavljen od ljudi sa svih strana, a tako lepo uklopljen u jedan normalan i fini ljudski život. To je grad ravnice, ali se sa Petrovaradina vidi daleko. A mislim da su i takvi ljudi“, rekao je Aleksić za Radio Dojče vele (Deutsche Welle).
Koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i Igmanska inicijativa pozdravile su tu odluku Komisje Skupštine Novog Sada i izrazile su uverenje da će primer Novog Sada slediti i drugi gradovi bivše Jugoslavije.
„Ponosni smo zbog toga što je Novi Sad prvi grad na prostoru bivše SFRJ koji je shvatio da se herojstvo Srđana Aleksića ne sme zaboraviti, da ono jeste simbol, odnosno put ka katarzi i ozdravljenju jednog društva, kao i put ka normalizaciji odnosa i obnavljanja prijateljstva između zemalja i naroda u regionu“, navodi se u saopštenju nevladinih organizacija.
Komisija za davanje imena ulicama Skupštine Novog Sada prihvatila je juče inicijativu da se jedan prolaz u centru grada nazove po Trebinjcu Srđanu Aleksiću, koji je ubijen dok je štitio sugrađanina bošnjačke nacionalnosti.
Komisija za davanje imena ulicama uputila je inicijativu gradskoj Komisiji za kulturu da se postavi i spomen-ploča u budućem Prolazu Srđana Aleksića, u strogom centru grada.
Inicijativu je podnela koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, koja je u obrazloženju navela da će Novi Sad time pokazati istinsku želju za normalizacijom odnosa u regionu i potvrditi karakter grada kog odlikuju tolerancija, multietničnost, multikulturalnost i višekonfesionalnost.
Prethodno se u januaru ove godine više od 120 nevladnih organizacija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine zauzelo kod gradskih vlasti u regionu da jednoj ulici u svojim gradovima daju ime Srđana Aleksića.
Ove godine, 27. januara, navršilo se 15 godina od smrti Srđana Aleksića, koga su u Trebinju ubila četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske, jer je pokušao da odbrani prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja.
Napadači su u neposrednoj blizini policijske stanice tada nasrnuli na Aleksića i pretukli ga kundacima. Od zadobijenih povreda prvo je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, podlegao povredama, 27. januara 1993. godine.
Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.
Gradonačelnik Trebinja Dobroslav Ćuk obećao je u februaru 2007. godine da će Srđanu biti podignut spomenik u rodnom gradu, ali do danas ta inicijativa nije realizovana.
Srđan Aleksić bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem.
Alen Glavović danas živi u Švedskoj i svake godine obilazi grob Srđana Aleksića.

(Beta)