Skip to main content

Preko 2.000 korisnika u Srbiji prošlo programe lakšeg zapošljavanja Roma

Marginalci 17. maj 2021.
< 1 min čitanja

U Vladi Vojvodine danas je potpisano pismo o namerama i Memorandum o saradnji između programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji imaju za cilj da olakšaju sprovođenje mera za zapošljavanje Roma i Romkinja.

Kako se navodi, oba dokumenta imaju za cilj i da olakšaju život povratnika i drugih osetljivih grupa na teritoriji AP Vojvodine, odnosno da unaprede lokalne institucionalne okvire, mehanizme i usluge u oblasti socijalnog uključivanja osetljivih grupa.

Pismo o namerama su potpisali GIZ’ i Sekretarijat za privredu i turizam, dok je Memorandum o saradnji potpisan od strane predstavnika programa i Kancelarije za inkluziju Roma APV.

Nakon ceremonije potpisivanja, usledila je i svečana dodela sertifikata učesnicima koji su uspešno završili obuke za zapošljavanje Edukativnog centra.

Direktor Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u Novom Sadu Aleksandar Ašonja kazao je da su obuke trajale tri meseca i da su sprovođene u saradnji sa Udruženjem romskih studenata.

Vođa programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“ Aleksandra Dimić-Ugrinaj rekla je da je do sada program do sada prošlo preko 2.000 korisnika koji su dobili određeni vid podrške, uprkos poteškoćama izazvanih pandemijom koronavirusa.

„Trudićemo se da i u budućnosti ljudima iz osetljivih grupa stavimo na raspolaganje stručne obuke neophodne za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada, a koje su u skladu sa međunarodnim standardima“, rekla je Aleksandra Dimić-Ugrinaj.

V. d. direktorke Kancelarije za inkluziju Roma Vlade APV Ljiljana Mihajlović rekla je da će potpisani sporazum doprineti još intenzivnijijem sprovođenju aktivnosti i većem socijalnom uključivanju Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u Vojvodini.

Program Nemačke razvojne saradnje u Srbiji se sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

(Autonomija, Foto: APV)