Skip to main content

Dević: Stečajni upravnik prodao imovinu ATP "Vojvodina" pod hipotekom

Građani 17. maj 2021.
2 min čitanja

Bivši vlasnik Auto-saobraćajnog preduzeća (ATP) „Vojvodina“, Ilija Dević, rekao je danas da se žalio Privrednom apelacionom sudu jer je Privredni sud u Novom Sadu omogućio prodaju dela imovine tog preduzeća iako je bila pod hipotekom.

Dević je naveo u saopštenju da je žalbu podneo i zbog toga što je 2008. godine stečaj ATP „Vojvodine“ otvoren po Zakonu o stečajnom postupku, a sada se vodi po Zakonu o stečaju.

„Očekujem da Privredni apelacioni sud ne dozvoli primenu Zakona o stečaju u predmetu koji je započet po Zakonu o stečajnom postupku kako bi pokazao da se u Srbiji poštuje načelo pravne sigurnosti u okviru poglavlja 23 u procesu integracije Srbije u EU“, naveo je Dević.

Dodao je da je zbog tog poglavlja predmet ATP „Vojvodina“ pod nadzorom Evropske komisije, među pet najvećih sa liste od 24 sporne privatizacije u Srbiji i jedini u kome je oštećen investitor, a ne država.

Preduzeće ATP „Vojvodina“ je 2004. godine prodato na aukciji Deviću koji je s tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković potpisao ugovor kojim se obavezao da, po gradskim planskim dokumentima, na placu preduzeća izgradi gradsku autobusku stanicu i servisni centar, a da po dobijanju upotrebne dozvole Grad izmesti autobuski saobraćaj na tu lokaciju.

Grad, međutim, nije ispunio svoj deo obaveza, preduzeće je otišlo u stečaj, zbog čega Dević vodi više sudskih postupaka, a odštetni zahtev je više od 100 miliona evra zbog investicije od 30 miliona evra i izgubljene dobiti.

Nedavno su, po rečima Devića, „dve funkcionalne celine“ ATP „Vojvodine“ prodate dvojici kupaca po oglasu koji je raspisala stečajna uprava, odnosno stečajni upravnik Nikola Pavlović, iako su postojale hipoteke o kojima je pokrenut spor.

Dević koji je i stečajni poverilac, naveo je da je hipoteka na imovinu sprečavala da se prodaja obavi po zakonu, jer iako su kupci regularno uplatili izlicitirani iznos, niko od notara nije prihvatio da tu transakciju sprovede i upiše nove vlasnike.

„Izlaz je našao stečajni sudija koji je doneo rešenje po zahtevu stečajnog upravnika kojim je naložio katastru upis novih vlasnika i brisanje hipoteka„, naveo je Dević.

To je, po njegovo oceni, urađeno po Zakonu o stečaju, iako je stečaj ATP „Vojvodine“ otvoren 2008. godine kada je na snazi bio Zakon o stečajnom postupku po kome se taj proces i vodio.

Zakon o stečaju usvojen je kasnije i upravo je on propisivao da će se postupci započeti po prethodnom zakonu po njemu i okončati“, naveo je Dević.

Zakon o stečajnom postupku, kako je rekao, ne predviđa mogućnost da sudija donese odluku o izvršenoj prodaji, već to mora da učini stečajni upravnik i da na kupca prenese imovinu bez tereta kada se isplati cena.

Dodao je da prenos imovine nije mogao da obavi stečajni upravnik jer je prodaja imovine pod teretom nezakonita i niko od notara nije hteo da rizikuje svoju licencu i overi potpise o kupoprodaji.

Zbog toga, naveo je Dević, nisu postojali uslovi ni za verifikaciju obračuna po kojem su „namireni razlučni poverioci“, a još manje za obračun nagrade stečajnom upravniku koji je sebi dodelio 40.000 evra i izračunao isto toliki iznos troškova stečajnog postupka.

„Sve se to radi sa ciljem da se što pre i u bescenje proda moja investicija, i da se namiri delimično samo jedan razlučni poverilac – Credit Agricole banka koja upravlja tim stečajem“, naveo je Dević u saopštenju.

Istakao je da je protiv takvih postupaka stečajnog upravnika Nikole Pavlovića i stečajnog sudije Vladislava Kurteka podneo žalbe, ali da je Kurtek odbacio sa obrazloženjem da je neblagOvremena iako to ne potovrđuje podatak iz pisarnice suda.

(Beta)