Skip to main content

Poslanik britanskih konzervativaca preminuo posle napada nožem u crkvi

(Pod) razno 15. okt 2021.
2 min čitanja

Poslanik vladajuće Konzervativne stranke u britanskom parlamentu David Amess (69) preminuo je nakon što ga je jedan muškarac napao nožem tokom sastanka sa biračima u metodističkoj crkvi u Eseksu, na istoku Engleske.

Dvadesetpetogodišnji napadač je uhapšen na licu mesta, a policija je saopštila da ubistvo poslanika istražuje i kao mogući teroristički napad.

Lekari su se na licu mesta borili da spasu život poslaniku.

„Nažalost, on je preminuo na licu mesta“, rekao je novinarima šef policije Eseksa Ben-Julian Harrington. On je dodao da policija u vreme incidenta nije verovala da postoji bilo kakva neposredna pretnja za druge prisutne.

„Istražitelji će utvrditi da li je ovo možda bio teroristički incident. Kao i uvek, oni će ostati otvoreni za svaku mogućnost“, rekao je on.

Nije naveo druge detalje o mogućem motivu ubistva, drugom smrtonosnom napadu na britanske poslanike u njihovoj izbornoj jedinici u poslednjih pet godina, što je izazvalo pitanja o bezbednosti političara.

BBC piše da je napadač utrčao u crkvu u poslednjih sat vremena Amessovog sastanka sa biračima i izbo ga nekoliko puta. Snimci iz vazduha prikazali su nekoliko vozila hitne pomoći u blizini crkve.

John Lamb, lokalni odbornik, rekao je da Amess nije odveden u bolnicu više od dva sata nakon napada i da je situacija „izuzetno ozbiljna“.

Političari su ubistvo poslanika opisali kao napad na demokratiju.

Johnson: Veliki gubitak

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je povodom smrti Amessa da je on bio jedan od najljubaznijih i najfinijih ljudi u politici.

„David je bio čovek koji je strastveno verovao u ovu zemlju i u njenu budućnost, mi smo danas izgubili sjajnog državnog službenika i veoma voljenog prijatelja i kolegu, a naše misli su danas sa njegovom suprugom, decom i porodicom“, rekao je Johnson.

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel je navela da ubistvo britanskog poslanika otvara nova pitanja o bezbednosti članova parlamenta.

„S pravom se postavljaju pitanja o bezbednosti izabranih predstavnika naše zemlje, a ja ću ih blagovremeno dostaviti“, napisala je Patelova u saopštenju objavljenom na Twitteru.

Lider Laburističke partije Keir Starmer objavio je na Twitteru da se radi o užasnoj i šokantnoj vesti.

Britanske poslanike štiti naoružana policija dok su u parlamentu, ali nemaju takvu zaštitu u svojim izbornim jedinicama. Amess je na svojoj web stranici objavio vreme i mesto svojih otvorenih sastanaka sa biračima.

Amess je bio član britanskog parlamenta od 1983. godine. Odgojen kao rimokatolik, politički je bio poznat kao socijalni konzervativac i kao istaknuti borac protiv pobačaja i borac za pitanja dobrobiti životinja.

Amess je drugi zastupnik koji je ubijen u poslednjih pet godina u Engleskoj, nakon ubistva laburističke zastupnice Jo Cox 2016. godine.

Ubijena je ispred biblioteke u Birstalu, Jorkšir, gde je trebala održati sastanak izborne jedinice.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)