Skip to main content

Pokrenuta Evroregionalna inicijativa za toleranciju

Autonomija 17. нов 2008.
< 1 min čitanja

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši pokrenuo je danas potpisivanje Evroregionalne inicijative za toleranciju radi promovisanja i jačanja evropskih principa interkulturalnog dijaloga u regionu.
Egereši je na svečanosti u Bačkoj Topoli, povodom Međunarodnog dana tolerancije, rekao da je inicijativa odgovor na sve pokušaje da se naruše procesi regionalnog, interkulturalnog i interetničkog povezivanja.
„Ovo je odgovor na sve pokušaje da se ponize, diskriminišu i učine nevidljivim oni ‘drugi’, koji su različiti od nas. Jer, šta mi možemo ponuditi Evropskoj uniji? Prvenstveno možemo ponuditi toleranciju, višejezičnost, multikulturalnost, multietničnost“, poručio je predsednik vojvođanskog parlamenta.
U tekstu inicijative navodi se da je njen prioritet jačanje demokratskih kapaciteta mladih ljudi, kako bi se prevladali diskriminacija, govor mržnje, ksenofobija, stereotipi i netolerancija.
Na svečanosti u Bačkoj Topoli dodeljene su i nagrade za toleranciju nemačkom gradu Ulmu, opštini Kovačica i županu Istarske županije Ivanu Jakovčiću.
Jakovčić je zahvalio na nagradi i podsetio da je pre nekoliko godina najviše istarsko priznanje dobio i bivši predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak.
„Ovakva nagrada šalje poruke svim građanima u našoj regiji jer je moguće da neko iz Srbije bude nagrađen u Istri, a neko iz Hrvatske u Vojvodini. Ako je to moguće, onda je sve moguće“, ocenio je Jakovčić.

(Beta)