Skip to main content

Kacin: Glasanje o Statutu Vojvodine pravi test demokratije

Autonomija 17. нов 2008.
< 1 min čitanja

jelko_kacin.jpgIzvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da će glasanje o potvrđivanju Statuta Vojvodine u republičkom parlamentu biti pravi test demokratije i evropskog karaktera Srbije.
„Vojvodina je najbolji skriveni adut za Srbiju na putu ka EU. I sada je prilika da se Srbija pokaže i da dokaže koliko je evropska i koliko joj je stalo do brzog približavanja i na kraju integracije u EU“, rekao je Kacin novinarima u Bačkoj Topoli.
Dodao je da ima utisak da se „izmišljaju razlozi“ da se ne bi potvrdio Statut Vojvodine u Skupštini Srbije.
„Ali, kada bi nekim ljudima stvarno stalo da se ukinu vize i da Srbija krene brže, odavno bi to već potvrdili“, rekao je Kacin.
On je naveo da nije zadovoljan stepenom tolerancije u regionu jugoistične Evrope.
„Ja bih vam veoma rado rekao da ste napredovali, ali nisam ubeđen da će događaji u idućim sedmicama i mesecima potvrditi ono što ja želim i što Evropa očekuje“, rekao je Kacin.
On je pozdravio Evroregionalnu inicijativu o toleranciji, čije je potpisivanje danas na svečanosti u Bačkoj Topoli pokrenuo predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.
„To je inicijativa koju bi trebalo slediti, ali ne rečima, ne potpisima, nego delima. Ja bih bio izuzetno zadovoljan da su danas ovde pored mene i dve persone non grate – jedna iz Crne Gore, a druga iz Makedonije“, poručio je Kacin.

(Beta)