Skip to main content

Pokrajinski izbori raspisani za 6. maj

Aktuelno 13. мар 2012.
2 min čitanja

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši raspisao je danas izbore za Skupštinu Vojvodine za 6. maj, u terminu kada su zakazani i lokalni i izbori za Skupštinu Srbije.

Izbori u Vojvodini se sprovode po kombinovanom izbornom sistemu u skladu sa odlukom o izboru poslanika. Po toj odluci, od ukupno 120 poslanika u Skupštini Vojvodine, 60 se bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu.

S obzirom na to da se izbori održavaju po kombinovanom izbornom sistemu, drugi krug izbora za poslanike po većinskom izbornom sistemu biće održan nu roku od 15 dana nakon završenog prvog kruga izbora, rekao je Egereši.

Takav sistem u Vojvodini je uspostavljen kako bi svaka od 45 opština i gradova u Vojvodini imala bar po jednog predstavnika u poslaničkom domu, odnosno da bi kandidati manjinskih nacionalnih zajednica imali veći izgled da budu izabrani.

Egereši je danas pozvao sve građane Vojvodine da iskoriste građansko pravo i obavezu, izađu na izbore i daju glas stranci, grupi građana ili pojedincu po svojoj volji i izboru, jer će od toga zavisiti ko će u narednom mandatu voditi i Vladu Vojvodine.

„Reč je o četiri godine naših života, a podsetiću vas da je od 2000. do danas Vojvodina uvek imala samo redovne izbore i svaki mandat je trajao po četiri godine. U tom periodu mnogo toga se može izgraditi, popraviti i poboljšati, ali se može i pokvariti”, rekao je on.

Egereši je poručio svim strankama koje će učestvovati na izborima da imaju na umu da je Skupština Vojvodine mesto na kom se afirmiše visok nivo kulture u ophođenju, tolerancija i međusobno uvažavanje svih 120 poslanika, bez obzira kojoj stranci pripadaju, da li su vlast ili opozicija.

„Zato molim sve stranke i kandidate za predstojeće pokrajinske izbore da u izbornoj kampanji ne zaborave da Skupština Vojvodine zaslužuje poslanike koji će nastaviti da neguju ove dostignute vrednosti i uvode nove”, rekao je predsednik pokrajinskog parlamenta.

On je ocenio da stranke i pojedinci koji se budu služili klevetama i ponižavanjima u izbornoj kampanji ni ne zaslužuju da budu poslanici ili predstavnici građana u Skupštini Vojvodine.

Na izborima za Skupštinu Vojvodine koji su održani pre četiri godine ubedljivu pobedu odnela je lista „Za evropsku Vojvodinu-Demokratska stranka-G17 plus-Boris Tadić“.

Ta lista osvojila je 65 od ukupno 120 poslanika, Srpska radikalna stranka osvojila je 24 mandata, dok je Mađarska koalicija osvojila devet poslaničkih mesta.

Koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija dobila je šest poslaničkih mandata, lista „Zajedno za Vojvodinu-Nenad Čanak“ osvojila je pet, a koalicija Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije dobila je četiri mandata.

Jednog poslanika imala je Liberalno demokratska partija, dok su različite grupe građana raspolagale sa ukupno šest poslaničkih mesta.

(Autonomija)